Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Ištvan Pastor: najava velikih mađarskih investicija u Srbiju

2021.02.23
11:28
2021.02.23
11:34
Forrás
Pannon RTV
Važan element saradnje Mađarske i Srbije jeste i privredna saradnja koja svima donosi dobro. To je zadatak svih jer ovaj proces ne mora nikada da se zaustavi, rekao je Pastor u programu Panon RTV-a.

U Subotici će se u narednom periodu graditi fabrika betonskih elemenata i pogon za kuvanje piva, ali i hotel visoke kategorije na Paliću, potvrdio je za Panon RTV Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.
 
„Prošlu godinu su u osnovi  obeležile dve važne stvari: borba sa virusom i pokušaji da zaustavimo njegovo širenje. Mislim da napredujemo u dobrom pravcu i verujem da će uskoro doći do odlučujućeg preokreta u našoj svakodnevici. Druga stvar je bila da sačuvamo normalnost života, da očuvamo privredne aktivnosti, da očuvamo egzistenciju ljudi. To nije značilo samo da održimo postojeće firme - ima oblasti gde to ide malo lakše, i gde to, kao u ugostiteljstvu i hotelijerstvu ide teže jer su veoma izloženi negativnim posledicama prisustva virusa -  već  je to značilo i da nam je cilj jačanje postojećih preduzeća. Sada pričamo o tome“ rekao je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija.

Pannon RTV/Huszár Dániel

On je naveo da je mađarska vlada još prošlog proleća raspisala konkurs za podršku malim i srednjim preduzećima. Kao rezultat tog procesa, koji se sada privodi kraju, preko 50 mađarskih preduzeća izrazilo je spremnost da se dalje razvija mahom u Vojvodini, ali i na prostoru čitave Srbije.
 
„Kada se rezimiraju brojke, nezavisno od toga što nismo bili deo odlučivanja, mi vidimo koji su rezultati, 50 preduzeća će ulagati u prvom redu u Vojvodini, ali i na drugim prostorima Srbije. Ova preduzeća imaće podršku mađarske vlade od oko 50 miliona evra. Kada se tome dodaju sredstva samih preduzeća, odnosno bankarskih iznosa koja potražuju, to će biti investicioni ciklus od 100 miliona evra. To je važno jer stvara nova radna mesta, otvara mogućnost za nove prihode, menja našu svakodnevicu, generiše nove krugove uvoznika, i važno je da se ove fabrike pojavljuju u različitim oblastima privrednih aktivnosti, od kuvanja piva, betonskih elemenata, preko proizvodnje hrane, obrade maline, do rešavanja pitanja zaštite životne sredine, ugostiteljstva. Različite aktivnosti i to na velikoj teritoriji, ne samo na prostoru severne Vojvodine gde žive Mađari, i to je veoma bitno“ objasnio je Pastor.
 
Prema njegovim rečima postoji veliko interesovanje mađarskih investitora za ulaganje u ovaj prostor jer su motivisani za napredovanje, izlazak na novo tržište, povoljniji dolazak do zaposlenih.

 
„Sada vidimo rezultate višedecenijskih napora kada smo radili na tome da promenimo političke odnose između dveju država, da ih ojačamo, da zatvorimo prošlost, da zajednički uobličavamo elemente zajedničke budućnosti. Jedan od važnih elemenata ove projektovane zajedničke budućnosti je i ova vrsta saradnje koja, smatram, svakome može doneti dobro. To je zadatak  svih nas, jer ovaj proces se nikada ne zaustavlja. U sadašnjem trenutku vidimo da je velika zainteresovanost mađarskih preduzetnika za ovaj prostor, ali toliki interes bi trebalo pokrenuti i kod srpskih privrednika za pojavu u Mađarskoj. Radimo na tome, nije jednostavno, jer je reč o drugačijem tržištu, kao rezultat razvoja poslednjih godina pojavljuju se drugačiji učesnici na tržištu, druga je konkurencija, ali mislim da u Vojvodini i Srbiji postoje preduzeća koja mogu da opstanu i na mađarskom tržištu“ rekao je Pastor u jutarnjem radijskom programu Panon RTV-a.
 

Pannon RTV/Huszár Dániel

Jedna od velikih investicija za koju se očekuje da bude relizovana na Paliću je i gradnja hotela na sada praznom prostranom placu između muškog štranda, i postojećeg hotela „Prezident“ , a između Palićkog i Krvavog jezera. Interesovanje za gradnju na ovoj centralnoj lokaciji na obali Palićkog jezera iskazao je jedan mađarski hotelijer, potvrdio je Pastor, ali kaže, za sada ne može da iznese više detalja. 
 

„To je realna mogućnost, za sada ne mogu biti konkretniji, ali ubrzo ćemo imati više podataka. Još sam sa prethodnim gradonačelnikom Labanom započeo razgovor da se na ovom velikom prostoru, gde je to predviđeno i master planom, realizuje hotel. To je važno ulaganje, to je srce razvoja Palića. Onog trenutka kada se tu zabode ašov stvaraju se uslovi da Palić ponovo bude ono o čemu smo čitali u hronikama iz prošlih vremena. Ovim ulaganjem to se može dosegnuti. Hotel je velika investicija, i ne ulazeći u detalje, mogu reći da je reda veličina 40 miliona evra, to je mamutska investicija. To je hotel visoke kategorije, sa 210 soba i pratećim sadržajima, sa otvorenim i zatvorenim kupališnim delom. On će privući goste koji inače zaobilaze Palić. Ako oni dođu, doći će i drugi gosti, i to će promeniti vrednovanje Palića u javnom mnjenju. Obogaćivanjem sadržaja turizam na Paliću i Subotici ima budućnost“ rekao je Pastor. 
 
Sagovornik Panon RTV-a je najavio da uskoro projekat treba da predstavi i republičkom rukovodstvu i u naredne dve do dve i po godine po sklapanju dogovora može da bude izgrađen hotel. 
 
Predsednik SVM-a podsetio je da je nakon postignutih izbornih rezultata njegova stranka preuzela rukovođenje turizmom i upravljanje preduzećem „Park Palić“ gde je on predsednik Skupštine društva. Takođe je aktivnosti na Paliću, sažeo u tri važne investicije za koje je rekao da će imati različite rezultate i tok. Prva investicija se odvija u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom KfW, u okviru koje se gradi kanalizaciona mreža na Paliću, ali i pešačko-biciklistička staza duž obale jezera kojom se pravi barijera od poljoprivrednog zemljišta prema jezeru. Odvođenje otpadnih voda na prečistač i stvaranje tampon zone oko jezera su važni preduslovi da bi moglo da se radi na poboljšanju kvaliteta vode u jezeru. 
 

„Druga investicija je avantura park koji je prethodno rukovodstvo preduzeća počelo da gradi na način koji nikada do sada nije viđen. Trebalo bi ga ukloniti jer izaziva velike probleme“ rekao je Pastor. Dodao je da je po planu akva park na Paliću trebao biti otvoren 6. marta ove godine. 

„To se neće dogoditi. Tražio sam od budžetske inspekcije Ministarstva finansija kao i od stučnjaka Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima da pregledaju pravne, tehničke i finansijske elemente oba projekta. Mi smo ga sada preuzeli i treba da znamo šta smo preuzeli, da se ne dogodi da neko smatra da smo odgovorni za ono što nismo počinili. Tu se pre svega radi o tome da završimo projekat. Prema sadašnjoj situaciji za akva park nedostaje 392 miliona dinara. Važno je da pregledamo čitav projekat da vidimo da li toliko nedostaje, po pravilu uvek je to više. Važno je da utvrdimo kada možemo zaista da završimo ovu investiciju, i da utvrdimo ono što smatram izuzetno važnim, a to je pitanje bezbednosti tobogana. Ukoliko eventualno u izvođačkom projektu ili u realizaciji ima stvari koje se mogu videti, to sada treba da se reši“ rekao je Pastor.

On je izrazio nadu da bi zatvoreni deo bazena mogao biti završen do kraja ove godine. 
 

Pannon RTV/Huszár Dániel

U toku jutarnjeg programa na Panon RTV-u Pastor je govorio i o masovnoj imunizaciji koja je u toku u Srbiji i ocenio da se naša zemlja nalazi u boljoj poziciji nego brojne članice EU, pa i u boljoj situaciji nego što sami mislimo o svojoj državi. 

„Imamo pet vakcina na raspolaganju, svako može da odluči da li će se vakcinisati, i kojim cepivom. Ljudi odgovorno postupaju, do sada  je 1,1 milion stanovnika primilo prvu dozu vakcine, veliki broj i drugu dozu. Želim svakoga da ohrabrim da se vakciniše i bilo koju vakcinu da odabere, svaka je bolja nego ne biti vakcinisan“ rekao je Ištvan Pastor. 
 

Ištvan Pastor
investicije
Mađarska

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.