Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ištvan Pastor: Nova retorika u Skupštini o Kosovu

2019-05-28
18:02
Forrás
Pannon RTV
Vođena je rasprava kakvu još nismo videli, verujem da to jača pregovaračku poziciju Srbije, rekao predsednik SVM-a u razgovoru za Panon RTV.

Analizirajući tok jučerašnje sednice Skupštine Srbije Ištvan Pastor je rekao da se raduje zbog jučerašnjeg dana jer je vođena rasprava bez presedana, u kojoj je napuštena retorika iz prethodnog perioda, i na način koji do sada nije viđen, govornici su se okrenuli terenu realnosti i traženja mogućnosti. „To je prekretnica koja nas približava cilju i njegovom ostvarenju, i po mom uverenju jača srpsku pregovaračku poziciju, što na svaki način i ljudski i politički, i u donošenju odluke i pregovarački jača poziciju predsednika države" rekao je Pastor u razgovoru za jutarnji program Subotičkog mađarskog radija, u sklopu Panon RTV-a.

Pastor je rekao da izjava predsednika Srbije da se neće odustati od mirnog rešavanja sukoba je nešto što podržavaju građani zemlje i u potpunosti i mađarska zajednica u Vojvodini. Pastor je ocenio da su i poslanici SVM-a u Skupštini doprineli ozbiljnosti i relevantnosti rasprave. „Rasprava se danas nastavlja, a u međuvremenu tokom noći oružane snage Kosova su ušle u srpsku zajednicu na severu, što pokazuje da su kosovski Albanci zbog nečega uvereni da mogu sve da rade. Međutim, vidimo da su se pozicije promenile, pale su maske i jasno je da su kosovski Albanci spremni da urade sve da traženje mirnog rešenja doživi fijasko" rekao je Pastor.

Komentarišući izlaganje Balinta Pastora u parlamentu Srbije o istorijskoj paraleli sa položajem Mađara nakon Trijanonskog mira, Ištvan Pastor je rekao da ono što se sada dešava u srpskoj politici i srpskoj naciji na Kosovu,  predstavlja istorijsko iskustvo Mađara.

„U prvi mah čini se da je Kosovo srpsko pitanje, odnosno srpsko-albansko pitanje, ali to je pitanje koje se i nas tiče, i na nas utiče i tada moramo da se oglasimo i objasnimo.  Mi imamo istorijsko isksutvo koje nosimo sa sobom od rođenja, i ta istorijska paralela je, kako smatramo, važan argument koji treba izneti u ovakvoj političkoj raspravi" kaže Ištvan Pastor.

On je ocenio da će do sporazuma doći tek kroz niz sastanaka, ali i to tek nakon što se sada nakon izbora iskristališu odnosi snaga unutar Evropske unije i da se nada da će oni koji mogu da utiču na kosovske Albance to i učiniti kako bi takse stavili van snage. „To je interes svih nas, i to je izbilo u prvi plan i u jučerašnjoj raspravi, da su svi bili okrenuti budućem delovanju i o gradnji budućnosti za građane" zaključio je predsednik SVM-a.

U razgovoru za Panon RTV bilo je reči i o upravo završenim izborima za Evropski parlament i Ištvan Pastor je izneo ocenu da je mađarska zajednica u Vojvodini doprinela da koalicija Fides-KDNP dobije jedan mandat više nego pre pet godina.

„Fides lista je doživela uspeh čak i nešto veći od očekivanog i po izlaznosti glasača i po broju dobijenih glasova. Mi, vojvođanski Mađari doprineli smo jednim mandatom jer je glasalo 71 odsto birača sa pravom glasa, odnosno preko 50 hiljada ljudi je dalo svoj glas od oko 70 hiljada vojvođanskih Mađara sa pravom glasa" naveo je Pastor.

On se zahvalio aktivistima i članovima stranke koji su učestvovali u kampanji stranke, ali i Pošti Srbije koja je bila kooperativna i u kratkom roku isporučila glasačka pisma. „Ovi izbori su ponovo potvrdili da je mađarska zajednica dobro organizovana, delotvorna i efikasna" rekao je Pastor. Fidesu je porasla politička težina, ne samo u Mađarskoj već i unutar EU, jer je to druga najuspešnija politička lista u Evropi koja je dobila gotovo 53 odsto podrške birača.

Prema njegovoj oceni nakon nedeljnih izbora, u političkom životu Evrope počelo je novo računanje vremena, jer su se značajno promenili odnosi snaga, ali da Mađarska ima neupitno osnaženu političku poziciju i da su i vojvođanski Mađari pobednici u toj borbi.

Govoreći o izboru novog lidera Evropske komisije Pastor je ocenio da je bitno da bude osoba koja ima određenu političku težinu i spremna da razgovara o proširenju Unije.

Ištvan Pastor
skupština

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Jaka kiša i grad u Subotici

Oko 14 časova nebo se otvorilo nad Suboticom. Jak pljusak praćen gradom i olujnim vetrom trajao je oko pola sata.

Obilne kiše u ponedeljak

Hladni front sa kišama i pljuskovima na naše područje stiže u ponedeljak. Meteorolozi kažu da tokom dana treba računati na mestimične obilne padavine.