Ugrás a tartalomra

Ištvan Pastor: očekujemo da od ponedeljka prekogranični radnici bez problema ulaze i izlaze iz zemlje

2020.04.25
21:40
2020.04.25
21:50
Forrás
Pannon RTV
Ipak ne treba da ostanu u kućnom karantinu radnici koji prelaze srpsku-mađarsku granicu na putu do posla. To je Ištvanu Pastoru obećala premijerka.

Predsednik SVM-a obratio se Ani Brnabić nakon što su, uprkos prethodnim najavama, srpske vlasti odredile obaveznu samoizolaciju za radnike koji su se vratili u Vojvodinu sa rada u Mađarskoj. Kao što je poznato, na osnovu dogovora ministara inostranih poslova Srbije i Mađarske, granicu mogu da prelaze građani koji zbog posla ili zbog obrađivanja zemlje odlaze u susednu državu Ištvan Pastor je za Panon RTV rekao: ispravljena je greška u sistemu, očekuje se da od ponedeljka bez problema radnici ulaze i izlaze iz zemlje.

Žolt Kožan sa suprugom Monikom je nakon mesec i po dana neplaćenog odsustva u petak krenuo u Segedin gde rade u livnici, radnim danima od šest do 14 časova. Imaju dvoje dece. Vraćajući se  kući na granicu su stigli sa ispunjenom potvrdom mađarskog poslodavca. Sa velikim brojem drugih prekograničnih radnika tu ih je dočekalo neprijatno iznenađenje: „Došao je srpski carinik, pogledao je mađarska dokumenta i vratio ih. Tražio je srpska dokumenta, saobraćajnu dozvolu za auto, odneo i vratio se za deset minuta. Kaže, takva je situacija: imamo 28 dana karantina, ili da se vratimo u Mađarsku."

Oboje su dobili rešenje o samoizolaciji , ali na supruginom papiru nema pečata. Glava porodice kaže: već ih je u subotu kontrolisala policija da li se pridržavaju karantina. U ponedeljak ne smeju da krenu na posao, jer strahuju od sankcije koja je tri godine zatvora.

U subotu je po jedno zeleno svetlo sijalo iznad ulazne i izlazne trake na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, koji je otvoren za prekogranične radnike, ali zbog zabrane izlaska za vikend, nije bilo putnika.

Prema nezvaničnim informacijama saznajemo da je graničnoj policiji na Horgošu stigla izmenjena uredba Vlade koja se odnosi na prekogranične radnike, kao i na vlasnike poljoprivrednog zemljišta sa druge strane granice, a o čemu su se dogovorila dva ministarstva inostranih poslova. Važno je znati i to da se zabrana kretanja odnosi i na prekogranične radnike. Odnosno, ukoliko se situacija ne promeni do ponedeljka, svoje domove mogu da napuste najranije u ponedeljak ujutru u pet sati, i do 18 časova treba da se vrate sa svojih radnih mesta.

Od ponedeljka prekogranični radnici koji svaki dan prelaze granice ne treba da se pridržavaju mere o 28 dana karantina – kažu nadležni.

Čim je saznao za probleme koji su se pojavili u petak popodne, Ištvan Pastor se odmah obratio Ani Brnabić, premijerki Srbije. Predsednik SVM-a potvrdio je svoje pretpostavke da doneta odluka vlade, nije sprovedena kroz čitav sistem: „To je za rezultat imalo da se granica mogla preći, ali kako se niko nije obratio Ministarstvu zdravlja, po staroj uredbi svako ko je ušao u zemlju odmah su mu u ruke gurnuli rešenje o karantinu u trajanju od 28 dana. To je kao kada se čovek ujutru oblači, sav se sredi, veže divnu kravatu, obuče belu košulju, lepo se počešlja, obrije se, ali zaboravi da obuje cipele."

Dodaje: svako ko radi na 50 kilometara od granice, i ima urednu potvrdu o poslu, slobodno može da pređe u prekogranična mesta na posao: „Nezavisno od toga da li su dobili, ili nisu dobili rešenje o karantinu, jer mi je premijerka obećala da pošto je stavljeno van snage rešenje o karantinu za ove ljude, ova mera se stavlja van snage."

Ištvan Pastor je podvukao: po osnovu obećanja Ane Brnabić prekogranični radnici koji su u petak popodne dobili rešenje o karantinu mogu da budu mirni. Premijerka je rekla da će biti obrisani iz baze podataka osoba u obaveznoj samoizolaciji.

Ištvan Pastor
prelaz
granica
Ana Brnabić

Najnovije

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Zoltan Maga održao koncert u Bačkoj Topoli

Violinista je ovim nastupom u crkvi Pohođenja Bezgrešne Device Marije u Bačkoj Topoli odao počast Ištvanu Pastoru, nedavno preminulom predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara.