Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Ištvan Pastor otputovao za Beograd zbog Predloga zakona o Sremskim Karlovcima

2021.05.17
18:46
2021.05.18
17:00
Forrás
Pannon RTV
Predsednik Skupštine Vojvodine razgovarao je i sa predsednikom Skupštine Srbije.

Zbog razgovora o Predlogu zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca, Ištvan Pastor danas je otputovao za Beograd. Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, sreo se i sa Ivicom Dačićem, predsednikom parlamenta Srbije, kao i sa državnim sekretarima iz SVM-a, a povodom sednice mešovitog srpsko-mađarskog privrednog komiteta, koja bi uskoro trebala biti održana.

Republički i pokrajinski parlamenti nastavljju dalju saradnju i ubrzo će održati i zajedničku sednicu, najverovatnije u Novom Sadu – dogovorio se Ištvan Pastor u Beogradu sa Ivicom Dačićem, predsednikom republičke Skupštine. Predsednik Skupštine Vojvodine učestvovao je na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo republičke Skupštine na kojoj je u okviru dnevnog reda raspravljano i o predlogu zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca.

Pannon RTV

„Želeo bih da podsetim da Skupština Vojvodine ima određena ustavna ovlašćenja u podnošenju predloga zakona. U proteklih 20 godina u više od 40 slučajeva koristili smo tu mogućnost, ali iz ovog velikog broja pokušaja ovo je tek četvrti zakon koji je i došao na dnevni red i i biće drugi ili treći koji će se i naći pred usvajanjem. Smatram ovo veoma važnim, jer poslednji ovakav pokušaj imali smo pre pet ili šest godina. Nadam se da će sadašnji uspešni pokušaj,  verovatno dati i volje pokrajinskoj Vladi da predloge zakona ovakvog karaktera predlože i kroz vojvođanski parlament i da oni dospeju na dnevni red" rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i SVM-a.

Pannon RTV/Idei Sándor

Pastor se sreo i sa državnim sekretarima iz redova SVM-a sa kojima je pre svega razgovarao o predstojećoj zajedničkoj sednici mešovitog srpskog-mađarskog privrednog komiteta. Na zasedanju koje je planirano za 3. i 4. jun biće reći, između ostalog, o razvoju infrastrukture, razvoju mreže puteva i saobraćaja, a nezaobilazno će na dnevnom redu  biti reči i o pitanjima koja se tiču graničnih prelaza. Jedno od takvih je i pitanje železničke pruge Subotica-Segedin čija obnova bi ubrzo trebala da započne. „Verujem da je potpuno realno da negde oko sredine naredne godine, do juna, jula, posao bude i završen. Na obe strane je obezbeđen novac, na obe strane je izabran i izvođač. Smatram da se tehnički ovaj posao može izvesti za to vreme."

Predsednik SVM-a je naglasio da je neophodno poboljšati i proces granične kontrole koji se odnosi na železnički saobraćaj. Smatra nedopustivim da je u ovo vreme, kada su odnosi između dve zemlje na istorijskom maksimumu, prelazak granice železnicom ovako sramotan. Neophodno je ubrzavanje procedura za šta postoje tehnički uslovi – dodao je.

Ištvan Pastor

Najnovije

19:04

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.
16:50, Frissítve: 17:50

Dan sećanja na Podolskog u Feketiću

Dodeljene su nagrade pobednicima na konkursu za publicistiku „Podolski Jožef", a priznanja su juče preuzela i dvoje saradnika Panon RTV-a. Program je obuhvatao niz izložbi, podsećanja i predavanja iz književnosti.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Živopisna proslava Dana sela u Čantaviru

Na prostoru Novog ostrva obeležen je Dan sela Čantavir. Organizatori su spremili brojne programe za mlade i stare: bilo je foklora, koncerata, dečijih programa, sportsko i kulinarsko takmičenje.