Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ištvan Pastor: Ovo će biti godina izbora!

2022.01.25
10:39
2022.02.14
12:30
Forrás
Pannon RTV
Cilj Saveza vojvođanskih Mađara na izborima i u Mađarskoj i u Srbiji jeste da ostvarimo rezultate koji će potvrditi naše političke interese, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a.

„Ovo će biti godina izbora koji će se odvijati na više nivoa, na više mesta, i u više država“ rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara gostujući u jutarnjem programu na Panon RTV-u.

 Kako je već ranije objavljeno, u Srbiji će 3. aprila biti organizovani izbori za predsednika države, kao i prevremeni izbori za poslanike Narodne skupštine, te izbori za grad Beograd i lokalnu samoupravu u Kuli.

Pannon RTV

Istog dana, 3. aprila u Mađarskoj će biti biti održani parlamentarni izbori i referendum o zakonu koji se odnosi na zaštitu dece.
 
„Savez vojvođanskih Mađara zainteresovan je za sve ove izbore i naš cilj je da svugde ostvarimo rezultate koji će potvrditi naše političke interese“ rekao je Pastor u razgovoru za Subotički mađarski radio.

Pannon RTV

Pastor je rekao da još nije poznato da li će istovremeno sa višim nivoima vlasti, biti održani i lokalni i pokrajinski izbori. „Proteklih meseci u više navrata vođeni su dugi pregovori između vlasti i opozicije kako bi se saglasili o promeni izbornih uslova i kako bi oni bili što bliži idealnima. U tom smislu, u skladu sa dogovorima trebalo bi da dođe do izmena više zakona, i između ostalog treba da bude promenjen zakon o lokalnoj samoupravi, odnosno o izbornim pravilima. U teoriji, može se zamisliti da će u sklopu izmena biti stavljena odredba da u određenom roku treba da budu održani izbori u skladu sa novim zakonom. To je teorijska mogućnost. Moram da naglasim da smatram da za to ima veoma malo mogućnosti, i da ukoliko se to ne desi, sigurno neće biti lokalnih izbora“ rekao je Pastor. Takođe, kao predsednik Skupštine Vojvodine ne očekuje ni pokrajinske izbore jer kako je rekao nema naznaka da se bilo ko sprema za njih. Pastor smatra i da za funkcionisanje države veliki problem predstavlja održavanje izbora istovremeno na svim nivoima.
„Na izbore u Srbiji Savez vojvođanskih Mađara će izaći samostalno, pod svojim imenom,  sa svojom listom. Znamo da će biti Mađara i na drugim listama, ali neće biti drugih mađarskih lista, tako da verujem da će mađarski birači imati lak zadatak“ rekao je Pastor. 

Pannon RTV

Sagovornik jutarnjeg radijskog programa u okviru Panon RTV-a dodao je da SVM u Mađarskoj ima dokazanog dugogodišnjeg strateškog partnera u koaliciji FIDES-HDNP. 
„U proteklih deset godina, kroz  tri ciklusa mi smo prešli jedan neverovatan i lep put zajedno u cilju izgradnje uslova za održavanje identiteta, opstanka i napretka na rodnom tlu. Mogli smo da se oslonimo na ovu političku snagu i naša namera je da ovu političku opciju održimo na poziciji da i dalje nakon izbora vodi Mađarsku, kao i da nastavimo proces izgradnje“ kazao je Pastor.

Pannon RTV

Govoreći o opoziciji u Srbiji, Ištvan Pastor kaže da ne smatra realnom mogućnost njenog ujedinjenja. „Nezamislivo mi je da imaju jednog kandidata za predsednika, pre mi se čini da će ih imati, pet, šest, sedam, osam. Minimalna je mogućnost da načine jednu listu, možda će imati opozicione blokove“ kaže Pastor.

 Za rezultate nedavno održanog referenduma, predsednik Skupštine Vojvodine i SVM-a ocenjuje da su bili važni kao uslov na putu ka priključenju EU, mada ih neće  ubrzati, ali bi većinski odgovor „NE“ proces integracije usporio na dugo vreme.

„Ne verujem da će ove ustavne promene dovesti do promena u svakodnevnom sudijskom poslu. U svakom žitu ima kukolja, kako se to kaže, ali ogromnu većinu u pravosuđu čine ljudi koji svoj posa obavljaju stručno, posvećeno i moralnorekao je Pastor.

 Govoreći o mogućem atentatu na predsednika Srbije, Pastor je rekao da nije upoznat sa detaljima, ali da smatra važnim što postoji saradnja između različitih službi bezbednosti i da se ovde ne radi samo o pretnji ličnosti, već pretnji funkciji predsednika države.

 

Pannon RTV

Ištvan Pastor je u jutarnjem programu Panon RTV-a govorio i o aktuelnim investicijama u obnovu železničke pruge. Kako je podsetio, izvođači radova na pruzi Subotica – Segedin imaju rok do oktobra, ali radovi napreduju bržim tempom te je moguće da pruga od Subotice do granice bude završena do marta ili aprila ove godine. 
„Ovde se radi ne samo o promeni železničkih pruga i postizanju većih brzina, već i o zameni kompletne signalizacije, samih železničkih stanica kojima će biti vraćen originalni izgled u stilu secesije. Međutim, ono što vidim kao najveći izazov je rešavanje pitanja prelaska granice, jer nije dovoljno samo da voz brzo ide, već i da kontrola na granici bude brza. To je složeno i važno pitanje“ rekao je Pastor. 

Podsetio je da deonica brze pruge od Beograda do Budimpešte treba da bude završena do 2025. godine, te da u narednom periodu kreću radovi na deonici od Novog Sada do Subotice, odnosno do državne granice. „To je ogroman posao, 100 kilometara pruge i oko 1.500 objekata, nadvožnjaka, prelaza, podvožnjaka koje treba izgraditi, ali tako da i dalje funkcioniše život“ kaže Pastor.

Pannon RTV

Kao i svaki put kada gostuje u jutarnjem radijskom programu na Panon RTV-u Ištvan Pastor je i ovog puta pozvao građane da se vakcinišu, ne samo protiv virusa korone, već i protiv sezonskog gripa. „Nadam se da su u pravu oni koji tvrde da idemo ka kraju pandemije i da ćemo stvoriti kolektivni imunitet. Do tada, ostajem veran stavu da se treba vakcinisati“ kaže Pastor. 

Ištvan Pastor
izbori
Vojvodina
Savez vojvođanskih Mađara
Mađarska

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.