Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ištvan Pastor: položaj Srba na Kosovu neprihvatljiv u današnoj Evropi

2022.12.14
11:43
2022.12.14
16:10
Forrás
Pannon RTV
Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a u jutarnjem programu Panon RTV-a govorio je i o donošenju pokrajinskog budžeta, prioritetima finansiranja, ali i formiranju Mađarskog nacionalnog saveta.

Ištvan Pastor je gostujući u jutarnjem programu na Subotičkom mađarskom radiju rekao da je nezadovoljan razvojem situacije na Kosovu, ocenjujući da je neshvatljiv način posredovanja međunarodne zajednice koja je uvek na strani kosovskih Albanaca i, kako je rekao, žmuri na sve njihove aktivnosti.

„Situacije koje čine svakodnevicu Srba na Kosovu su neprihvatljive. I mi smo manjina, isto kao što su to Srbi na Kosovu, i da li možemo da zamislimo kako to izgleda kada vojska sa oružjem upada u obdaništa, kada upadaju u kuće i pretresaju ih, kako to izgleda kada se na ulicama pojavi više stotina ili više hiljada naoružanih oficira. Pri tome se ne pridržavaju ni jednog sporazuma potpisanog u Briselu, a da im niko zbog toga ne kaže ni „no-no“. To je od strane Prištine stvaranje takvog pakla kako bi oterali i ono malo preostalih Srba i mislim da se to ne može dozvoliti u današnjoj Evropi“ rekao je Ištvan Pastor.

Sagovornik Panon RTV-a osvrnuo se i na situaciju sa migrantima u pograničnim mestima duž severne granice i povodom poslednjih akcija policije ocenio da je država počela da se ponaša kao odgovorna država na čitavoj svojoj teritoriji. „Kao što je normalno da država Srbija nastoji da zaštiti Srbe koji žive na Kosovu, tako je normalno očekivanje i svakog građanina Srbije da njihovu bezbednost, njihovu imovinu, njihovu decu zaštiti država. Mi sada vidimo da se to dešava i sa svoje strane treba u tome da pomognemo policiji“ izneo je Ištvan Pastor.

Predsednik Skupštine Vojvodine u jutarnjem radijskom intervjuu naveo je i da će se o budžetu pokrajine odlučivati na sednici koja je zakazana za 22. decembar. Predlog budžeta za narednu godinu nominalno je 22 ili 23 odsto viši od ovogodišnjeg, izneo je Pastor, i prema njegovim rečima ovo povećanje nije izazvano inflacijom, već činjenicom da u Vojvodini ima sedište nekoliko veoma uspešnih preduzeća koja svojim aktivnostima ostvaruju ozbiljan profit, što se kroz poreze odrazilo i na obim budžeta.

„Oko 33 ili 34 odsto budžeta je u službi razvoja, a prioriteti su ostali isti kao i iz prethodnih godina. Imamo veliko zaostajanje u oblasti obrazovanja, potrebno je ulagati u škole, imamo zaostajanje i u zdravstvu gde nam je u prvom redu važna obnova instituta Kamenica 1, njegovo opremanje i uređivanje. Snabdevanje vodom je jedan od vojvođanskih problema pošto kvalitet pijaće vode nije svugde odgovarajući. U oblasti poljoprivrede uložićemo 10 milijardi dinara kroz Fond za poljoprivredu i kroz razne konkurse, kao podrška poljoprivrednicima. U osnovi, prioriteti nisu promenjeni, i smatram da samo politika sistematskog, višegodišnjeg ulaganja u prioritete predstavlja prelomnu podršku“ kaže Pastor.

Kada je u pitanju finansijska podrška Ištvan Pastor se osvrnuo i na jučerašnju vest da je Evropska unija odmrzla veliki deo novca koji je namenjen Mađarskoj. On je ocenio da je farsa to što se dešavalo sa Poljskom, što se dešavalo ili dešava sa Mađarskom, ali što vidimo i da se događa sa Srbijom. „Oni koji podignu glavu iznad proseka, oni koji imaju sopstvene zamisli o svojoj budućnosti, i uz to su dovoljno hrabri da to i iskažu, oni prolaze kao što je prošla Poljska ili Mađarska, počinje kažnjavanje i iscrpljivanje države. Novac treba da je dostupan i iz nekih navodnih razloga ne može se zadržavati novac Mađarske. Ne mogu se politički stavovi povezivati sa novcem koji pripada iz budžeta“ rekao je Pastor. Prema njegovim rečima, oslobađanjem većeg dela novca iz EU koji pripada Mađarskoj uticaće i na finansiranje ustanova i programa i Mađara van granice, odnosno Mađara u Vojvodini. Kako je ocenio ni jedna ustanova i institucija koja je formirana neće morati da prestane sa radom. Sagovornik Panon RTV-a je dodao i da se otvara mogućnost da se preusmere izvori koji ovde postoje, a koji do sada nisu korišćeni, i da se na taj način ostvare započete i najvažnije investicije.

Kada je reč o ostvarivanju prioriteta u finansiranju, u razgovoru je pomenut i koalicioni sporazum između Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara koji, kako je Pastor ocenio, sadrži dugu listu dogovorenih prioriteta i ima veliki broj elemenata.

„Uverili smo se da projekti na koje se fokusiramo i za koje argumentovano možemo da kažemo da su važni, za njih se može obezbediti novac. Kao primer navodim akva park, za koji je obezbeđeno 480 miliona dinara, ili četiri miliona evra. Kada vidimo da je Subotica, Palić ove godine od januara do početka oktobra ostvario 98 hiljada noćenja, ili 30 odsto više nego prošle godine, onda vidimo da tu nije reč samo o ulaganju u kupalište, već u čitavo područje, čitavu okolinu Palića kako bi se vratio na turističku mapu. Pre dva dana Gimnazija za talentovane učenike „Boljai“ u Senti zahvaljujući podršci pokrajinske vlade potpisala je sporazum o kupovini objekta pored za izgradnju doma učenika. Nezavisno od skromnih uslova, novac za prioritete se može obezbediti“ naveo je Pastor.

Za petak je zakazana konstitutivna sednica Mađarskog nacionalnog saveta i Ištvan Pastor je govorio i o tome. Naveo je da se uz verifikaciju članova saveta očekuje i izbor Arpada Fremonda za predsednika Saveta. U narednom periodu, Mađarski nacionalni savet ima zadatak da donese niz ne samo operativnih odluka koje se tiču funkcionisanja različitih ustanova i organizacija, već i dugoročni program razvoja zajednice u oblasti informisanja, obrazovanja i kulture, odnosno u oblastima koje predstavljaju delokrug rada manjinskog saveta.

Srbija
Kosovo i Metohija
Kosovo
Ištvan Pastor
SVM
Mađarski Nacionalni Savet

Najnovije

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.

10. Kanjiški dani vina

Kanjiški dani vina obeležavaju ove godine značajan jubilej. Manifestacija se ovog vikenda po deseti put organizuje u Kanjiži, koju je već u petak uveče posetilo više stotina ljudi.