Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ištvan Pastor: Protekle četiri godine bile su dinamične i pune napetosti

2019-05-04
14:25
2019-05-04
17:22
Forrás
Pannon RTV
U Doroslovu se danas održava izborna skupština SVM. Odlučuje se o izboru za predsednika stranke sa blizu 140 osnovnih organizacija. Jedini kandidat za predsednika stranke je Ištvan Pastor.

Gosti izborne skuštine su Judit Pirići Sabo, šefica odeljenja u Državnom sekretarijatu za nacionalnu politiku pri Kancelariji mađarskog premijera, Atila Pinter ambasador Mađarske u Beogradu i Janoš Babić generalni konzul Mađarske u Subotici.

Protekle četiri godine bile su dinamične i pune napetosti – ocenio je Ištvan Pastor u predsedničkom izveštaju. Predsednik SVM je dodao: bile su to četiri godine pune posla i ako podvučemo, veoma uspešne, tokom kojih je mađarska zajednica u Vojvodini dopinela usponu nacije, to su četiri godine u kome se ona očistila i ojačala. SVM je značajno doprineo da se mađarsko-srpski državni odnosi razvijaju u dobrom pravcu, kao primer drugima. Velika većina navedenih ciljeva je uspešno izvršena – rekao je u izlaganju Pastor.

Ištvan Pastor je u okviru predsedničkog izveštaja na izbornoj skupštini SVM u Doroslovu takođe govorio o izborima. Rezultati nakon svakog  izbora su jačali legitimitet SVM-a. Nakon izbora  2016. godine formirani su koalicioni sporazumi na svim nivoima, državnim, pokrajinskim i opštinskim, što je nesumnjivo koristilo mađarskoj zajednici u Vojvodini. Vreme nam je pokazalo da je jedna od najvećih dostignuća protekle četiri godine to što su mađarsko-srpski odnosi dostigli istorijski vrhunac između dve zemlje – rekao je predsednik SVM i dodao da posle sto godina nije nepovoljnost već prednost biti Mađar u Srbiji.

Ištvan Pastor je predstavio ambiciozan plan. Narednih godina on bi kombinovao mladalački elan sa velikim iskustvom. Dosadašnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara ima 63 godine i smatra da još ima snage da vodi stranku: “U ovom trenutuku ne možemo sebi da priuštimo luksuz da potrošimo mesece za uvođenje i uhodavanje novog rukovodstva. Takođe moram reći da osećam da u meni još ima volje, elana i odlučnosti da nastavimo konstruktivni rad koji smo započeli ili nastavili u protekle četiri godine. Rad svakih četiri godine se može tumačiti samo u vremenskom i prostornom kontekstu i u tom smislu kažem da smo nešto počeli ili nastavili. Nije sve završeno, postoji mnogo projekata, koje tek završavamo. Postoji mnogo velikih projekata koje želimo nastaviti. Ovde prvenstveno mislim i govorim o programu ekonomskog razvoja i drugim velikim programima razvoja. Nastavak svih ovih stvari smatram da će biti naš zajednički zadatak.”

Ištvan Pastor je predsednik SVM od 2007. godine, a ako bude ponovo izabran, to će mu biti četvrti mandat na mestu predsednika stranke. Zadnji put je na istu funkciju izabran 25. aprila 2015. godine u Novoj Crnji.

Ištvan Pastor
izborna skupština
SVM
Doroslovo

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Otvorena je granica prema Srbiji

Srbija je od danas otvorila svoje granice za putnički saobraćaj koji ulazi u našu zemlju. To znači da više nije potreban negativni test na koronavirus i ne postoji nikakva obaveza za izolaciju.