Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Ištvan Pastor: Sećajmo se heroja kao jedna nacija

2018.10.23
19:58
2018.10.23
20:06
Forrás
Pannon RTV
Širom Vojvodine obeležava se mađarska revolucija 1956-te i borba za slobodu.

Na spomenik herojima iz '56-te na Paliću danas posle podne vence su zajedno položili predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, Mađarskog nacionalnog saveta i predstavnici mađarske države. Između ostalih, događaju su prisutvovali Mikloš Kašler, ministar mađarskog Ministarstva za ljudske resurse i Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

Mađarski nacionalni savet je pre nekoliko godina u makedonskom gradu Kruševu sa tamošnjim Mađarima postavio spomen tablu. Oko 500 izbeglih nakon mađarske revolucije  između 1956. i 1958. godine tamo je našlo spas, podsetio je Jene Hajnal, predsednik MNS-a. Zbog toga je značajan i Palić, dodao je.

„Palić je bio jedan od sabirnih centara onih koji su izbegli nakon sloma revolucije 1956-te godine. Ovde su se okupljali i ovde su dobili podršku, pomoć. Ovdašnji Mađari pokušali su na svaki način da im pomognu", rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara naglasio je da na ovako značajne datume treba da se prisećamo heroja kao jedna nacija.

„Događaji iz '56-te imaju jednu posebno nit prema Vojvodini, odnosno Srbiji. Novembra '56-te od 200 hiljada ljudi koji su bežali sa teritorije Mađarske, veoma mnogo njih, više od 10 hiljada, izabrali su ovaj pravac".

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Povezuje nas tradicija i istorija – rekao je Mikloš Kašler, ministar Ministarstva za ljudske resurse Mađarske. „Nakon što su 1956-te  Sovjeti zatvorili migrantski put koji je vodio preko Austrije, Palić je bilo mesto gde se otvorila mogućnost. Srbi su uzvratili na onu velikodušnost kada je nakon turskih ratova, Mađarska prihvatila izbegle južne Slovene. To je jedan veoma lep istorijski simbol".

Na pomenu na Paliću osim predstavnika mađarske države, MNS-a, SVM-a i grada Subotice, vence su  postavili i predstavnici drugih institucija.

Ištvan Pastor
revolucija '56
Mikloš Kašler
Jene Hajnal
Palić

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.