Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ištvan Pastor: Svi Mađari mogu da budu ponosni na sebe

2021.03.15
19:56
Forrás
Pannon RTV
Svečani govor predsednika SVM sažeo kriznu proteklu godinu.

Treba da kažemo budućim pokolenjima da su Mađari bili ljudi koji su vredeli, predstavljali su vredne ideje kraj kojih je i nemađarima bilo vredno i ponosno zalagati se – naglasio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u svom govoru povodom mađarskog praznika Dana revolucije iz 1848/49. godine.

Pannon RTV

Godinama se centralna manifestacija u Vojvodini održava u sali Jadran u Subotici, a ove godine je održana u skromnim uslovima i uz strogo pridržavanje epidemioloških mera.

Ištvan Pastor je skrenuo pažnju da normalno govoriti o mađarskoj borbi za slobodu i nezavisnost znači da sa poštovanjem i počašću treba govoriti i o nacijama sa kojima su Mađari živeli u zajedničkoj državi 1848, ali koje su se, kao i mađarska nacija, borile za svoju nezavisnost.

Govoriti jezikom normaliteta o nacionalnom suverenitetu znači da ne odstupamo ni od čega, jer znamo kako je to kada uzmu sve od nas – kazao je i dodao da je razlog za to što se to desilo što su Mađari bili u nemogućnosti da prave savezništva, kao i trinaest aradskih heroja među kojima je bilo kako Nemaca, tako i Mađara i Srba.

Pannon RTV

Pastor se zahvalio na strpljenju, dostojnosti i pridržavanju pravilima, širokogrudosti i spremnosti za pomoć povodom epidemije kovida. Sačuvajmo sećanje na one koje smo izgubili u epidemiji, podelimo saosećanje sa onima koji su izgubili svoje – istaknuo je.

"Mi, vojvođanski Mađari, državljani Srbije smo ponosni kako su vlada i predsednik naše države upravljali epidemijom. Život, politika i saradnja se mogu graditi jedino na poverenju" kazao je Pastor zahvalivši se vojvođanskim Mađarima na tome kako su se od prvog trenutka odnosili prema vakcinaciji.

Pannon RTV

"Bez sumnje je protekla godina bila najteži test poverenja, kako u privatnom životu za porodice, tako i za političare. I sam sam puno puta osetio da vojvođanski Mađarai gledaju na mene kao na menadžera kriznog štaba čiji je posao da reši da mađarsko-srpska granica može da se prelazi, da deca mogu da odu na prijemne ispite i da ne nabrajam. Iskustva od protekle godine, kada sam ih obradio u svojoj duši, treba da kažem da mi je epidemija učinila da shvatim da u 21. veku ne može da bude politički lider onaj ko ne ume da reši kriznu situaciju, da upravlja njome, ko nije sposoban da se izbori sa neočekivanim situacijama koje tište zajednicu".

Ištvan Pastor se zahvalio svim vojvođanskim Mađrima što su uprkos epidemiji na prošlogodišnjim prolećnim izborima u tolikom broju osnažili prisutnost mađarske zajednice glasovima datim SVM, kako nije viđeno od pada socijalizma.

Na manifestaciji je bio prisutan i mađarski ambasador u Beogradu Atila Pinter.

Ištvan Pastor
sećanje
1848/49

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!