Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ištvan Pastor: zahvaljujući ulaganjima u gasovod, Srbija cenu energenata drži pod kontrolom

2021.10.12
10:29
Forrás
Pannon RTV
Dok skaču cene energenata u čitavoj Evropi, u Mađarskoj i Srbiji je njihova cena niska, što ne znači samo energetsku sigurnost, već i socijalnu, rekao je Ištvan Pastor za Panon RTV.

U jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara govorio je o aktuelnim pitanjima, a između ostalog i o cenama energenata pred predstojeću zimsku sezonu.

„Vidimo da imamo energetsku krizu u čitavoj zapadnoj Evropi gde su cene skočile na do sada neviđeni nivo, što sve značajno utiče na porodične budžete. U suprotnosti sa tim, cena energenata u Mađarskoj i Srbiji je u evropskim okvirima na niskom nivou, što ima ne samo uticaja na energetsku stabilnost već i na socijalne prilike. Otvaranje gasovoda koji se dogodio pre nekoliko dana predstavlja dodatnu sigurnost, a nama ovde u Vojvodini i čitavoj Srbiji to znači da intenzivnije možemo da pristupimo izgradnji sekundarne gasovodne mreže i snabdevanju građana gasom“ rekao je Pastor.

FoNet

Prema njegovoj oceni u izgradnji sekundarne gasovodne mreže naša zemlja poslednjih decenija značajno zaostaje za, recimo, susednom Mađarskom ili za zemljama nekadašnjeg Istočnog bloka. „Ovo je prilika da sada to nadoknadimo, jer to znači udobnost za domaćinstva i porodice, sigurnost u snabdevanju i iz tog ugla veoma je važno. Uloga Srbije u snabdevanju  gasa bila je  gotovo ravna nuli, i Srbija je do sada gas dobijala sa severa. Sada je jedan od pravaca snabdevanja gasa za čitavu Evropu gasovod koji je ovde izgrađen. To više nije samo pitanje snabdevanja gasom, već i strateško pitanje i pitanje prihoda, pošto onaj koji isporučuje gas, koji obezbeđuje da gas stigne od tačke A do tačke B, taj ima pravo da uračuna i nadoknadu za transport. Obračunavanje ove nadoknade za transport između ostalog sada uključuje i Srbiju, i tu je reč o veoma velikim količinama“ rekao je Pastor i naveo da koliko mu je poznato samo u pravcu Mađarske isporučuje se 3,5 milijarde kubnih metara gasa koji će tokom jedne godine proteći ovim gasovodom, ne samo za snabdevanje našeg severnog suseda, već i šireg prostora.

Sagovornik jutarnjeg radijskog programa na Panon RTV-u naveo je da su upravo ulaganja države u gasovod, u elektroenergetski sistem i rudarstvo od strateške važnosti jer stvaraju mogućnosti da država može da ostvari svoj uticaj na fomiranje cena energenata te da ne zavise od volje privatnih kompanija.

Pannon RTV

Ištvan Pastor govorio je i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, odnosno izostanku mera i retkom sastajanju kriznog štaba.

„Nema novih  pooštravanja mera jer bi to bilo besmisleno, a krizni štab se ne sastaje jer je traćenje vremena. Ovo kažem jer je jedini način da izađemo iz epidemije da svi prime vakcinu i nikakve mere i zasedanja kriznog štaba neće pomoći dok imamo više od 40 odsto populacije koja se nije vakcinisala. Dokle god je taj procenat tako visok, nećemo pobediti virus“ rekao je Pastor.  On je ponovio da vakcina ima dovoljno, da je moguće izabrati proizvođača, kao i da nema stajanja u redu, niti potrebe za zakazivanjem termina.
Pastor kaže i da smatra da Srbija ne ide u pravcu uvođenja kovid propusnica. „Postoje problemi sa njihovom kontrolom. Kada deo zaposlenih u policiji i zdravstvu nije primio vakcinu, kako će oni kontrolisati propusnice? Ili kako ćemo obezbediti kontrolu  i šta će biti posledica, odnosno šta ukoliko je neko ko nije primio vakcinu, a nalazi se tamo gde ne sme da bude. Šta ćemo tada da učinimo?  Ovo se odnosi ne samo na pozorišta, već i na radna mesta, gde smo isto izloženi virusu kao recimo u restoranima ili trgovinama“ rekao je Pastor.

Pannon RTV

U razgovoru predsednika Skupština Vojvodine i SVM-a za program Panon RTV-a bilo je reči i o kašnjenju udžbenika na mađarskom jeziku. Prema prečima Pastora u pitanju su tehnički problemi, jer su prevodi, lektorisanje i odobravanje udžbenika urađeni na vreme. Sa ovom godinom završen je četvorogodišnji ciklus štampanja novih udžbenika, tako da bi se narednih godina samo radilo doštampavanje tiraža. Ipak, rekao je, kašnjenje udžbenika nije novost, već decenijama se to dešava,  ali pedagozi i roditelji premošćavaju taj problem i napredovanje učenika nije dovedeno u pitanje.

Ištvan Pastor
Savez vojvođanskih Mađara

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.