Ugrás a tartalomra
FoNet

Ivica Dačić je novi predsednik Skupštine Republike Srbije

2020.10.22
18:05
2020.10.22
20:00
Forrás
Pannon RTV
Poslanici su ga izabrali danas popodne, a samo je jedna osoba glasala protiv njega. Jedan od potpredsednika - konkretno Elvira Kovač – izabrana je iz redova SVM-a.

Parlament Republike Srbije danas je ponovo održao sednicu. Na dnevnom redu je, između ostalog, bio i izbor predsednika i potpredsednika parlamenta. Ivica Dačić, prvi čovek Socijalističke partije Srbije, predložen je za novog predsednika Skupštine. Poslanici su Dačića u popodnevnim časovima i izabrali, a protiv njega je glasala samo jedna osoba.

Generalni sekretar parlamenta će nakon glasanja takođe biti iz redova Socijalističke partije Srbije, i to Veljko Odalović. Iz redova SVM-a, Elvira Kovač je predložena za jednog od potpredsednika Skupštine, nju su poslanici takođe izglasali.

Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, predstavio je predlog za kandidata za predsednika Skupštine. On je rekao da bi ključne reči za budući rad Parlamenta trebale da budu poštenje i normalan dijalog. Milićević je pohvalio sposobnosti Ivice Dačića. „Nije slučajno to što nam često govori da o tome ne govorimo, pa znam da ću posle ovog govora dobiti kritiku od njega, ali reći ću vam da nije slučajno što je dobio ocenu 10, na Fakultetu političkih nauka. kao student generacije. On nerado govori o tome, što takođe dokazuje da sve što zna i sve u čega se razume, stavlja u službu građana i čini to za svoju zemlju."

FoNet

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, osim što je pohvalio postignuća na funkcijama koje je obavljao, ukazao je i na Dačićevu skromnost, rekavši da je predsednik SPS-a, do imenovanja za ministra spoljnih poslova, imao samo dva para pantalona. Palma je takođe pohvalio i Dačićeve dobro poznate glasovne sposobnosti. On je poručio neka peva, i on bi pevao, ali ne zna. Takođe je mnogo puta pevao i mojim gostima - dodao je predsednik Jedinstvene Srbije.

RTS

Dr Balint Pastor, šef poslaničke grupe SVM-a u Republičkoj Skupštini, rekao je da Ivica Dačić ima tri decenije političkog, a istovremeno i parlamentarnog iskustva, tako da će moći uspešno da predsedava Republičkom Skupštinom. „Na nas, poslanike Saveza vojvođanskih Mađara svakako može da računa, i mi ćemo i dalje dostojanstveno zastupati interese svih građana Republike Srbije, ali posebno onih čijim glasovima je Savez vojvođanskih Mađara postao četvrta najjača parlamentarna stranka, po broju osvojenih mandata, što se nikada ranije nije dogodilo."

Dr Balint Pastor je dodao da je zadovoljan što su iz redova nacionalnih zajednica, predložena dva kandidata za mesta potpredsednika Skupštine, jedna od njih je Elvira Kovač, poslanica SVM-a, a drugi Muamer Zukorlić, poslanik Stranke pravde i pomirenja. To je ogroman iskorak, jer su u poslednjih 11 saziva Parlamenta Republike Srbije, bila samo tri potpredsednika iz redova nacionalnih zajednica – istakao je Dr Balint Pastor.

FoNet

I Srpska napredna stranka je podržala izbor Dačića. Prema rečima Aleksandra Martinovića, šefa poslaničke grupe SNS-a, oni, kao najjača parlamentarna stranka i stranka koja će formirati vladu, imaju šest glavnih ciljeva. „Mi brinemo o zdravlju naših građana usred epidemije koronavirusa koja pogađa ne samo Srbiju i Evropu, već nažalost i čitav svet. Nastavićemo da se borimo za očuvanje srpskih nacionalnih i državnih interesa na Kosovu. Biće to teška borba."

Ivica Dačić je izabran za novog predsednika Skupštine Republike Srbije. Posle izbora, predsednik Socijalističke partije Srbije, rekao je da će raditi za budućnost zemlje i za ostvarenje zajedničkih ciljeva. U narednom periodu se moraju osigurati stabilnost i jedinstvo, a u tome će Parlament takođe imati ključnu ulogu - dodao je on. Dačić je od poslanika tražio samo jedno. „To je da imamo međusobnu toleranciju za različita mišljenja, uz uvažavanje političkih razlika, sa željom da radimo u najboljem interesu budućnosti Srbije i naših građana."

Pred poslanicima je još puno posla, već u narednom period. Takođe će morati da glasaju i o Zakonu o ministarstvima, kako bi se formirala Vlada Srbije.

Ivica Dačić
dr Balint Pastor
Elvira Kovač
SVM
Srpska Napredna Stranka
parlament
sednica

Najnovije

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.