Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Izgorela porodična kuća u Majdanu

2021.01.11
15:39
2021.01.12
15:08
Forrás
Pannon RTV
U nedelju popodne je u Majdanu izgorela jedna porodična kuća, u kojoj su prema nezvaničnim informacijama boravili ilegalni migranti.

Prema mišljenu meštana, vlasti džaba odnose migrante, jer se oni stalno vraćaju u selo i njegovu okolinu. Nezvani gosti su se sklonili od snega i hladnoće na tavanu prazne kuće. Komšinica Silvia Domonkoš je obavestila policiju i vatrogasce, kaže da je nakon ručka prilegla da se odmori te da je čula udare. Tada je videla da se krov puši i odmah je uzela telefon u ruke. Vatrogasci iz Novog Kneževca su stigli za 20 minuta te su sprečili da se plamen prenese na susedne kuće.

"Situacija u Majdanu i Rabama se već može nazvati ratnom zonom, i najviše informacija možemo da prikupimo od migranata, a ne ljudi sa ulice. Ako pitate migrante oni će da vam kažu. Već i to znam da su tamo bili Marokanci i više je nego izvesno da su prethodnu noć palili vatru na tavanu, jer se sada već sakrivaju od policije na tavanima praznih kuća" – kaže Silvia Domonkoš.

Pannon RTV/Raffai Csaba

U centru Majdana na adresi Maršala Tita broj 6 se nalazi porodična kuća čije su komšije alarmirale vatrogasce u nedelju u podne. Tada je već krov bio u plamenu. Pretpostavlja se da su migranti u subotu noću palili vatru na tavanu, a zatim su se u nedelju u zoru udaljili ka mađarskoj granici, a od preostalog žara je došlo do izbijanja vatre prema nezvaničnim informacijama i pretpostavkama i samih vatrogasaca.

Vlasnica izgorele kuće je Piroška Sabo koja trenutno živi u Subotici. Njen sin Kornel je ekipi Pannon RTV pokazao unutrašnjost izgorele kuće. Krov se urušio, kuća više nije podesna za stanovanje. Jasno se vidi da su tamo boravili migranti. Na zidovima su natpisi na arapskom pismu, a na tavanu i ulazu ljudske fekalije.

"Ima sigurno trideset godina koliko smo uložili zajedno sa mužem da izgradimo kuću, popravljamo je, živimo u njoj. Ovde smo odgajili troje dece, tako da je ovo užasno, strašno. To je nešto strašno, ne umem da vam kažem" – izjavila je Piroška Sabo.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Ova starija žena je dodala da se nikada više neće vratiti u Majdan da živi. Meštani se pak boje da se bilo kada može desiti sličan slučaj požara koji usled jačeg vetra može da se prenese i na druge prazne kuće. Na više kapija u selu se nalaze natpisi na arapskom na kojim piše: "ovde žive ljudi, ne ulazi jer ćemo da zovemo policiju!".

U selu Rabe na trojnoj mađarsko-srpsko-rumunskoj granici živi samo 80, a u susednom Majdanu tek 120 meštana. Prema procenama se u napuštenim kućama dva naselja skriva više stotina migranata, koji noću pokušavaju da pređu na teritoriju Evropske unije.

Majdan
migranti
vatra
porodična kuća

Najnovije

Najčitanije

Otvorena Vojvođanska rvačka akademija

Sportski objekat u Kanjiži ostvaren je uz podršku vlade Mađarske u visini od 2,9 miliona evra. Objekat je građevinski završen i opremljen, po planu do 10. avgusta biće okončani svi radovi na uređenju.

U Novoj Crnji obeležen Dan sela

Banatsko naselje Nova Crnja juče je obeležilo Dan sela. Izostali su susreti Crnjana, ali je celodnevni program u organizaciji Saveta mesne zajednice pratio veliki broj meštana.