Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Izložba „Istoricizam u Bačkoj"

2022.05.13
15:30
2022.05.13
16:09
Forrás
Pannon RTV
U Gradskom muzeju u Subotici posetioci mogu da pogledaju izložbu „Istoricizam u Bačkoj" u okviru koje su izložene slike, garniture nameštaja, odevni predmeti, nacrti i drugi predmeti iz Subotice koji datiraju iz 19. veka.
Pannon RTV

Dr Žužana Korhec Pap, slikarka, restauratorka je predstavila sakralnu umetnost tog razdoblja kao kustos izložbe.

Žužana Korhec Pap, slikarka, restauratorka: „Istoricizam, odnosno doba neostilova, trajao je do prve polovine 20. veka, ali najlepše razdoblje je bilo između 1880-ih i 1890-ih. Kako se grad razvijao, dolazilo je do značajnih novogradnji. Na području crkvene umetnosti rođena su i mnoga nova dela, građene su nove crkve u neogotičkom stilu. Stari, barokni, obnovljeni su u neoromaničkom stilu ili u neorenesansnom stilu, a celokupno opremanje im je jednolično kreirano u istom stilu."

izložba
istoricizam
Bačka
Gradski muzej

Najnovije

14:31, Frissítve: 15:59

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.
14:10

Olakšan železnički teretni saobraćaj

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije je dao saglasnost za primenu Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkog i vodnom saobraćaju – objavila je Elvira Kovač na svom profilu.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.