Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Izložba na kraju sela

2021.07.26
14:43
Forrás
Pannon RTV
U Belom Blatu u nedelju je otvorena nesvakidašnja likovna izložba. Slikarka Valentina Vencel svoje radove izložila je na kraju banatskog sela, među kupama trske.

Od postavke do Belog Blata vodi samo jedan put. Odatle, pak, jedini pravac je nazad. U nedelju su svi hitali prašnjavim putem ka kraju sela, do kupa od trske, kako bi pogledali izložbu Valentine Vencel. Umetnica je izložila radove koji su u poslednjih deset godina nastali ili završeni upravo ovde.

„Ima akrila, kolaža, kolaža sa tekstilom, bojenog stakla, mnogo toga može se pronaći na jednoj slici. I ono što je moglo da se vidi kod đerma, na putu dovde, tih nekoliko slika, one su slikane na drvetu, pravljene su od drveta, na dasci, i nastale su uglavnom od blata, slame, vode, boje, pigmenta  - dakle od zemlje i drveta, u suštini od prirode. I vraćeni su ovamo" kaže Valentina Vencel, slikarka.

Pannon RTV/Idei Sándor

Izložbu pod nazivom „Krila" realizovala je slikarkina ćerka. Porodica se pre godinu i po dana iz Zrenjanina doslelila u Belo Blato.

„Ovaj prostor ih je nadahnuo, odnosno nadahnuo moju mamu da ih naslika. I kada sam razmišljala o tome da bi bilo dobro organizovati izložbu, negde je postaviti, odmah mi je to bilo u glavi da ove slike ne mogu biti ostavljene u zatvorenom prostoru, i da nam je potreban otvoreni prostor, ogroman prostor. I na put koji vodi ka njima" objasnila je Luna Šalamon, kustos.

Pannon RTV/Idei Sándor

Ova izložba potvrđuje da nema izgovora: ko je rođen za to da stvara, taj će stvarati, u svim okolnostima. Oni pak, koji žele da vide izložbu spremni su da pođu bilo gde.

„Slike su divne, dirljivo je i kojim povodom je načinjena izložba, a i predstavljeni radovi su zadivljujući. Ukoliko vam je poznato Belo Blato, onda vidite da je slikarka upila okolinu i na najlepši mogući način je predstavila. Radujem se što je organizovana ova izložba" kaže Marta Aničić iz Novog Sada.

Pannon RTV/Idei Sándor

Izložbu koja je bila otvorena tokom čitavog dana osim meštana i poznanika iz Zrenjanina, posetile su i kolege i prijatelji. Dan je završen nastupom novosadskih glumaca.

izložba
Belo Blato

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.