Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Izuzetan kvalitet višnje iz Feketića

2020-06-03
15:53
2020-06-03
18:08
Forrás
Pannon RTV
Ove godine uzgajivači višanja u Feketiću računaju na prosečan prinos, ali i izuzetan kvalitet roda višanja. Na drveću već rudi tamnocrvena višnja prima kvaliteta.

Berba višanja je već počela u Feketiću. Mesnati veliki plod, sa skladnim nivoom šećera i kiselosti, poznat je širom zemlje i po visokom sadržaju antioksidansa.

Žolt Horkai ima oko 250 drveta višnje. Porodica se od 60-tih godina bavi uzgojem višanja. Na svom imanju primenjuje mašinsko branje.

„O ovogodišnjem rodu mogu da kažem da imamo nešto slabiji od prosečnog roda, što je rezultat suše. Planiramo da sutra počnemo sa berbom. Što se tiče kvaliteta roda, mnogo je bolji od prošlogodišnjeg, u ovom trenutku, višnja je potpuno zdrava, uzdamo se da će tako i ostati. Treba podsetiti da je prošle godine tokom maja pala ogromna količina kiše, i bio je hladan maj, posle je naglo došlo dobro vreme i krenule su gljivične bolesti, pa je počela da se kvari višnja. Ove godine je problem što je bila velika suša" kaže Žolt Horkai, odgajivač.

Ranije je u selu proizvođeno i 70 do 80 vagona višanja, hladnjačama su transportovali zrele višnje iz Feketića. Sada već voćari teže uspevaju da prodaju voće koje rano zri, skreće pažnju Kalman Oros, predsednik Udruženja poljoprivrednika u Feketiću.

Kalman Oros dodaje da većina prodaje prerađenu višnju: „Višnja je naše drvo, ako negde ispljunete košticu višnje, iz nje će nići drvo, tako voli ovo zemljište, ovde se svaka kuća bavi uzgojem višanja. Neko ima veću, neko manju parcelu. Vrlo je prijatna, fina i izuzetno dobrog ukusa višnja, sa veoma mnogo hranljivih materija. Mnogi to ni ne znaju, ali to je potvrđena činjenica da je tako."

Zbog epidemije korona virusa ove godine neće biti višednevnih manifestacija u Feketiću, ali neće izostati Dani višanja, praznik koji će biti održan 13. juna u mestu.

Feketić
višnja
kvalitet
izuzetan
berba
voćar
poljoprivrednik
Dani višanja

Slične vesti

Najnovije

18:23, Frissítve: 18:30

Letnji kamp na Horgošu

Deca koja su poslednjih nekoliko dana provela u horgoškom Lovačkom domu, mogla su se oprobati u raznim igrama veština, radionicama i mnogim drugim programima koji su za njih organizovani pripremili.
16:13, Frissítve: 18:22

Zajedno tkali stari i mladi

U subotu prepodne u Mađarskom kulturnom centru na Paliću održana je Etno radionica tkanja, koja je realizovana u okviru projekta Colourful Cooperation (Raznobojna saradnja).
11:52, Frissítve: 17:57

Protesti u više gradova Srbije

U petak uveče građani ponovo su izašli na ulice u više gradova Srbije. U Beogradu su ponovo pokušali da uđu u zgradu skupštine, pa je došlo do sukoba policije i demostranata.

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.