Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Izveštaj Mađarskog nacionalnog saveta o radu u prošloj godini

2022.02.25
16:08
2022.02.25
17:07
Forrás
Pannon RTV
Fondacija Panonija je uspešno realizovala postavljene ciljeve – MNS je na svojoj sednici prihvatio izveštaj o radu i finansijama institucije u 2021. godini. Na dnevnom redu bile i druge važne teme.

Na današnjoj sednici prihvaćen je izveštaj Mađarskog nacionalnog saveta o radu u 2021. godini, doneto je i nekoliko kadrovskih rešenja, a raspravljalo se o programima i finansijskim planovima više institucija čiji je osnivač MNS. Između ostalog, bilo je reči i Mađarskoj predškolskoj ustanovi i vežbaonici „Vackor", o Fondaciji Vojvođanska rvačka akademija i Fondaciji Panonija. Osim toga, članovi MNS-a odlučivali su i o direktorima osnovnih i srednjih škola.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Za napredovanje vojvođanskih Mađara na rodnom tlu potrebno je obezbediti savremene uslove – rekao je na početku zasedanja Jene Hajnal. Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je dodao da je u skladu sa tim u proteklom periodu u Vojvodini obnovljeno više ustanova i započeto nekoliko investicija. Među takvima su Mađarska predškolska ustanova i vežbaonica „Vackor", kao i Fondacija Vojvođanska rvačka akademija. Osim toga, u kontinuitetu teče obnova domova kulture i crkava u Vojvodini.

„Tokom 2021. godine obnovljen je jedan broj mađarskih domova kulture i društvenih prostora, dok je kod drugih započeta obnova. Posebno možemo da nas raduje što su u Kupusini, Doroslovu, Svilojevu, Ostojićevu i Bačkoj Palanti lokalna kulturno umetnička društva završila investicije koje su trajale dugi niz godina. U Bogarašu je osveštana nova crkva, završena je delimična obnova mnogih crkvenih zdanja. U Hajdukovu, Šupljaku, Tornjošu, Novom Kneževcu, Senti je takođe ove godine nastavljena obnova crkava" rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Članovi Mađarskog nacionalnog saveta prihvatili su izveštaj o radu i poslovanju Fondacije Panonija u 2021. godini. O detaljima ovog izveštaja govorio je Ištvan Bodžoni, rukovodilac Fondacije. Naglasio je da su Panon RTV i Subotički mađarski radio uspešno ostvarili zacrtane ciljeve uprkos tome što su zbog pandemije virusa korona morali da se suoče sa brojnim izazovima: „Ne možemo zarade tako da podižemo, odnosno da pratimo rast prosečne zarade u Srbiji, kako bismo to želeli. Zbog toga nam je jedan od najvažnijih zadataka ua ovoj godini da zaposleni dobiju nadoknadu koja će ih zadržati ovde, koja će ih motivisati da ostanu u Panonu."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Delegati su na sednici, između ostalog, doneli odluke o izboru direktora, članova nadzornih odnosno školskih odbora. Povodom osnovne škole „Sonja Marinković" u Zrenjaninu govorio je Andraš Balogi. Po njegovom mišljenju nije odgovarajući izbor Eve Buković za člana školskog odbora zbog sukoba interesa.

„Moguće je da bi bolje odgovarala za mesto u kulturi, ne u školi, gde bi trebao neko ko ima više kontakta sa pedagogijom. Ko nije samo tamo da bi podigao ruku, nego zato da ozbiljno radi u ovoj ustanovi" rekao je Andraš Balogi, član MNS (Mađarski pokret).

Pannon RTV/Csipak Edvin

Atila Molnar smatra da je upravo Eva Buković odgovarajuća za to mesto.

„Podržaću Evu Buković. Istina je da se ne bavi obrazovanjem, ali dobro sarađuje sa svima. I sa mnom i sa direktoricom. Članica je Mađarskog kulturnog društva „Petefi" i često smo sarađivali" kaže Atila Molnar, član MNS-a (Mađarska sloga).

Na sednici MNS-a prihvaćene su sve tačke dnevnog reda. Naredna sednica biće održana u aprilu.

Mađarski Nacionalni Savet
Fondacija "Panonija"

Najnovije

15:08, Frissítve: 16:23

Situacija sa migrantima i dalje nepromenjena

Šuma na periferiji Subotice, na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom, i dalje je puna migranata. Meštani se više ni ne usuđuju da odu do nekada popularnog mesta za izlet, koje se prostire na velikoj površini.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.