Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Jačanje poljočuvarske službe

2022.02.08
18:00
2022.02.08
18:13
Forrás
Pannon RTV
U Morahalomu je usaglašena i doneta odluka o jačanju poljočuvarske službe i proširenju njenih kapaciteta.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Zbog povećanog pritiska ilegalnih prelazaka granice predsednici opština mađarskih pograničnih opština tri puta godišnje organizuju zajedničke sastanke na temu javne bezbednosti sa saradnicima odeljenja pogranične službe Glavne policijske kapetanije županije Čongrad-Čanad, sa mesnom građanskom stražom i drugim organima zaduženim za očuvanje reda. Ovoga puta u Morahalomu su doneli odluku o jačanju poljočuvarske službe i proširenju njenih kapaciteta.

Zbog blizine granice, migracija neposredno utiče na okolno stanovništvo. Ilegalne migrante ne plaši više ni ograda od žilet žica duž granične linije.

„Iseku je i preskoče je" kaže meštanka Morahaloma u Mađarskoj.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

U zaustavljaju ilegalne migracije od nedelje policiji županije Čongrad-Čanad pomagaće i građanska straža, policija Austrija, a uskoro im u pomoć stižu i češke kolege – čulo se na skupu. Najveći pritisak migracije beleži se na prostoru naselja Reske, u visini naselja Horgoš sa srpske strane.

Marta Marki Borbaš, predsednica opštine Reske u Mađarskoj kaže:

„Smatram da ova vrsta opasnosti i problema pored granice postoji 24 časa.

- Da li se boje meštani Reskea?

- Mislim da država i policija na odgovarajući način štite našu granicu. Zbog toga ne bih govorila konkretno o strahu, međutim, sve su brojnija skretanja pažnje, upozorenja, prijave u vezi nastale štete i više sam zabrinuta zbog građana, da bi ova situacija ponovo mogla da znači ozbiljnu opasnost za naš svakodnevni život."

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Mađarska vlada odobrila je osnaživanje poljočuvarske službe i proširenje njenih kapaciteta u interesu suzbijanja ilegalne migracije, naglasio je Zoltan Nogradi, predsednik opštine Morahalom.

„Stalni je pritisak na područje granice, krijumčari ljudi ovu aktivnost smatraju odličnom trgovinom, o tome se ne govori javno, ali to generiše pritisak na granice što znači veliku napetost za samo naselje od strane migracija".

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Bela Mihalfi, poslanik Fidesa-HDNP u lokalnoj skupštini Segedina ocenio je da je izvrsna saradnja između pograničnih organa Srbije i Mađarske. Isto tako istakao je i važnost ograde na granici.

„Uprkos ogradi, dnevno više stotina migranata je preskoči, to je nedeljno broj od više hiljada, dakle može se osetiti kakav ogroman pritisak je onemogućen time što postoji ograda na granici. Moguće je zamisliti, da ukoliko ne bi bilo granice, koliki bi to pritisak bio i kakve negativne posledice bi imao na ovdašnje stanovništvo."

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Zajedno sa mađarskom policijom i vojskom, kao i poljočuvarskom službom i Građanska straža samoodbrane Morahaloma radi na zaustavljanju migracije. Laslo Šarkozi, predsednik kaže da se dnevno u proseku suočavaju sa 50, ali i 100 slučajeva povrede granice.

„Sa srpske strane imamo napade, ovde na ogradi, i nastavljajući u dubini mađarske teritorije. Ovo je tačka gde neprestano pristižu ilegalni migranti, većinom prelazeći merdevinama" kaže Laslo Šarkozi, predsednik Građanske straže samoodbrane Morahaloma.

Nadležni iz ispostave granične policije Glavne policijske kapetanije županije Čongrad-Čanad ocenili su da je u noći između ponedeljka do nedelje bilo značajno manje pokušaja ilegalnih prelaska granice. Prema njihovim tvrdnjama to je rezultat akcija policije Srbije koja je u ponedeljak u zoru sakupila migrante koji su se sakrili pored granice na srpskoj strani, i više stotina njih odvezla u neki od prihvatnih centara na teritoriji Srbije.

poljočuvarska služba
Morahalom
migracija

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!