Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Jahači, konji i krčkanje perkelta od pilećih bubaca

2022.08.07
16:19
2022.08.07
17:00
Forrás
Pannon RTV
U Čantaviru je organizovan konjički susret i takmičenje u kuvanju perkelta od pilećih bubaca.

Mnogi se u naselju bave uzgojem konja, a sve više mladih se interesuje za konjički sport. Perkelt od bubaca važi za tradicionalno jelo u Čantaviru, u okolini nema domaćinstva u kojem neko ne zna da ga pripremi na neki poseban način. Ove godine je 17 takmičarskih ekipa kuvalo perkelt od bubaca.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Uzastopno na trećem konjičkom susretu u Čantaviru nadmetalo se skoro sedamdeset domaćih i okolnih jahača i konja, i uporedilo je svoje umeće i znanje, učestvujući u raznim takmičenjima, kao što su pojedinačne i parne trke sa preprekama, i trke kočijama. Bilo je i takmičenje u lepoti konja.

Pannon RTV/Raffai Csaba

U međuvremenu, na drugoj strani Vašarskog trga u Čantaviru zapaljena je vatra i tokom prepodneva se u kotlovima krčkala ukusna hrana. Svako je kuvao perkelt od bubaca po svom posebnom receptu.

Norbert Sabo, takmičarski tim „Ozvučenje" iz Čantavira: „Ljustimo luk, beli luk, sve. Bubce iseckamo, zatim propržimo luk do određenog nivoa, a zatim stavimo bubce na vrh i tako ga kuvamo na pari."

Pannon RTV/Raffai Csaba

Prema rečima Martina Peštija, jednog od organizatora, svrha manifestacije je da ujedini jahače Čantavira: „Ima i mnogo konja, neki se bave trkama, odnosno američkim kasačima, a mnogi kao hobi kod kuće drže obične konje za jahanje."

Tokom dana, mladi jahači su imali priliku da pokažu svoje umeće u jahanju, svoju veštinu i hrabrost.

Čantavir
jahaci
jahač
konJ

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.