Ugrás a tartalomra
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Janoš Ader dao mandat za sastav Vlade Viktoru Orbanu

2022.04.29
19:10
2022.04.29
19:31
Forrás
Pannon RTV
Predsednik Mađarske Janoš Ader je dao mandat za sastav nove Vlade premijeru Viktoru Orbanu, koji je taj mandat prihvatio. Predsednik Fidesa, koji je pobedio na aprilskim izborima, sada može po peti put da sastavi Vladu.

Mađarski premijer je rekao u palati Šandor da će zauzeti pristup koji je zauzeo u sva četiri dosadašnja formiranja vlade.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nakon sastanka u palati Šandor, mađarski predsednik Janoš Ader je objavio da je poverio mandat za sastav nove vlade mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Janoš Ader je dodao da su rezultati izbora trećeg aprila bili jasni i nedvosmisleni, glasanje je bilo slobodno i demokratsko, pa se legitimitet nove vlade ne može dovesti u pitanje.

"U poslednjih sat vremena razgovarali smo s premijerom i u skladu s ranijim običajima i u skladu s ustavnim odredbama poverio sam mandat za sastav nove vlade premijeru Viktoru Orbanu, koji je prihvatio ovaj mandat. Zbog toga ću ovaj predlog ponoviti na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine u ponedeljak."

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Premijer Viktor Orban, predsednik Fidesa, sada može po peti put da sastavi vladu. Rekao je da još pripreme nisu stigle do te faze da može da iznese konkretne detalje o novoj vladi, ali je takođe u kontaktu s nekoliko ministarskih kandidata i pregovori napreduju. Dodao je da su dosadašnje odluke donešene na temelju iskustva iz proteklih godina i da će tako biti i ubuduće.

"Bio je i biće princip za sastav vlade da se želim dogovoriti sa svim ministrima i državnim sekretarima o smernicama četvorogodišnjeg rada. Nakon četiri godine ističe mandat i nakon četiri godine formira se nova vlada. To je neophodno jer se život u Evropi brzo menja. Mađarskoj je uvek potrebna vlada koja je u najboljoj poziciji da pruži dobre odgovore na izazove s kojima se suočava."

Viktor Orban je dodao da je rat i da zbog toga cene rastu u celoj Evropi, a postoje i znakovi ozbiljne energetske krize. Prema njegovim rečima, potrebno je ostati izvan rata i odgovoriti na pitanja evropske ekonomske krize na način da se očuvaju dosadašnja postignuća Mađarske.

Janoš Ader
Viktor Orban
Fides
Mađarska

Najnovije

15:33, Frissítve: 17:20

Bez cigarete – bar jedan dan

U Srbiji se od duvanskih proizvoda najviše koristi cigareta i svaki treći građanin svakodnevno puši. Zabrinjava da gotovo 16 odsto pušača dnevno popuši 20 i više cigareta. Svakog dana u našoj zemlji umre 44 lica od bolesti povezanih sa pušenjem.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.