Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Janoš Ader: Treba tražiti rešenje za pitanje groblja Uzvelđ

2019-06-08
21:11
Forrás
MTI
Janoš Ader smatra, sve što se dogodilo na vojnom groblju u Uzvelđu, bilo je kršenje zakona, kršenje međunarodnog sporazuma, nemilosrdan i duboko nemoralan čin.

Predsednik Republike Mađarske je nakon svete mise povodom praznika Duhovi u Čikšomlju dao izjavu mađarskim novinarima. Šef države smatra da je nemilosrdno što se jedan deo od 52 krsta sa rumunske parcele formirane na groblju postavio preko pepela mađarskih vojnika. On je dodao da rumunske vlasti takođe smatraju da je preuređenje groblja bilo nezakonito. Prema rečima Janoša Adera, preuređenje groblja krši nekoliko tačaka rumunsko-mađarskog sporazuma o zbrinjavanju vojnih grobova. Pored toga smatra da je čin koji se desio u četvrtak duboko nemoralan. Smatra da treba tražiti rešenje jer je to u interesu Mađara koji tamo žive, takođe i Mađarske da žive u miru sa susedima. Za rešenje je citirao iz propovedi koja se čula na proštenju u Čikšomlju: “ako te gađaju kamenom, ti izgradi stepenice!”.

Janoš Ader
Uzvelđ
vojno goblje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Pokloni za trojke na Paliću

Tivadar Bunford posetio je danas trojke, a predsednik Skupštine grada u posetu bebama na Paliću nije otišao praznih ruku.