Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Janoš Siveri veliki pesnik i idealistički mislilac

2023.03.26
14:04
2023.03.26
17:15
Forrás
Pannon RTV
Juče je održano sećanje na pesnika Janoša Siverija u njegovom rodnom selu u Mužlji u Banatu.

Cveće milosti postavljeno je na njegovu bistu kao i spomen-ploču na porodičnoj kući, te se sećanje na pesnika koji bi 25. marta napunio 69 godina nastavilo na književnoj večeri. Ovoga puta na spomendanu su bili i gosti iz Mađarske.

U dvorištu porodične kuće Janoša Siverija, nakon recitacije pesnikove unuke Emeše Siveri, se Tibor Zalan pesnik, dobitnik nagrade „Atile Jožefa“, pisac, dramski pisac, dramaturg prisećeo pesnika tragične sudbine, sa kojim je imao prijateljstvo.

„Ceo život je išao za svojim tvrdoglavim osećajem za pravdu. Kompas mu je bio da traži ili predstavlja, pronađe istinu. Dakle, Siveri bi sada verovatno bio neki Don Kihot borac. Ne bi sedeo u parlamentu i ne bi bio na čelu partija ili u stranačkim klupama. Umesto toga, on bi tvrdoglavo tražio načine da poboljša svet."

Petar Huzela, kompozitor dobitnik nagrade Košut, gitarista-pevač izveo je jednu muzičku pesmu Siverija.

„Znam da je bio tvrdoglav momak, i zato je ovo „šta hoćeš od mene“ na kraju, pitanje za posle smrti. I ovo je strašno snažno pitanje, kada vam neko i posle smrti zameri „šta više hoćete od mene, kad me više nema ili kada me ne bude?“ To je užasno jaki red, i tako sam se nosio sa njim kao izvođač."

Umetnička scena „Siveri Janoš” ove godine obeležava 30 godina postojanja, a po 30. put je organizovan i Spomendan. Njegov osnivač je bio Ferenc N. Cirok, koji je preminuo pre tri godine.

Jolanka Kovač, predsednica Umetničke scene „Siveri Janoš”, Mužlja: „Naravno, Siveri živi sa nama. Trudimo se da sačuvamo njegovo duhovno delo. Naravno, sada je to lako reći, ali se ne sastoji samo od ovoga. Za trideset godina nismo organizovali samo Siverijeve memorijalne dane i književne večeri, već i mnoge druge književne večeri, i na našim večerima gostovali su mnogi književnici iz Vojvodine, Mađarske, Transilvanije, Slovačke.“

Uspomena na Janoša Siverija sačuvana je i u matici. Nagrada Siveri se dodeljuje svake godine i njega ne zaboravlja ni njegova generacija.

Atila F. Balaž, pesnik: „Kult Siveri postoji i u Mađarskoj. U stvari, u celom karpatskom basenu. Uglavnom ova generacija pedesetih, odnosno oni pesnici koji su rođeni pedesetih godina u Mađarskoj, Transilvaniji, Gornjoj ugarskoj poznavali su ga. Poznavali su njegove pesme, većina njih ga je poznavala lično. I ovi ljudi se od tada sećaju na njega.”

Pesnik Janoš Siveri rođen je u Mužlji 1954. godine, a preminuo je u Budimpešti 1. februara 1990. godine - u 36. godini. Kako je rečeno na komemoraciji - bio je veliki pesnik i idealistički mislilac, koga je uništila uporna borba za socijalnu pravdu.

Janoš Siveri
pesnik
idealistički mislilac
Mužlja
Bánát
sećanje

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.