Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Janoš Tornjai u Subotici

2020.02.19
21:51
Forrás
Pannon RTV
U Gradskom muzeju otvorena je izložba pod nazivom „Tornjai u Subotici".
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Izložba je deo prekograničnog programa između Vojvodine i Del Alfelda i saradnje Hodmezovašarhelja i Subotice. Izložbu koja je povezana sa ovim projektom pripremila je Olga Ninkov Kovačev, istoričarka umetnosti Gradskog muzeja u Subotici.

Tornjai spada u red modernih slikara, a novine su o njemu pisale kao o Petefiju Alfelda. Sakupljao je etnološke vrednosti Hodmezovašarhelja i inicijator je osnivanja lokalnog muzeja.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Na otvaranju izložbe Ištvan Hulo, direktor Gradskog muzeja u Subotici naglasio je da je cilj programa stvaranje jedne turističke rute koja će se zasnivati na kulturnim vezama. Dodao je: „Pre 100 godina postojali su živi kontakti između dva grada čemu su doprinosili umetnici, zanatlije, grnčari i u prvom redu Janoš Tornjai i Šandor Olah".

Tokom istraživanja prošlog perioda osvetljeno je više umetničkih, etnoloških i zanatskih kontakata koji povezuju Suboticu i Hodmezovašarhelj. Imre Nađ, istoričar umetnosti kaže: „U ovim kontaktima važna karika, činilac bio je Janoš Tornjai, koji je u Vašarhelju rođen, radio a izložbe je imao i u Baji, u više navrata i u Subotici, i govorio je da su mu to veoma dragi gradovi u kojima su mu kupovali slike."

Po otvaranju izložbe održano je i savetovanje u okviru projekta „Tragom zajedničke kulturne baštine".

Janoš Tornjai
Gradski muzej
Tornjai u Subotici

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.