Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Javno-privatno partnerstvo za Apoteku Subotica

2020-02-27
16:59
2020-02-27
18:19
Forrás
Pannon RTV
Nadležni bi problem godinama nagomilavanog duga apoteka u Subotici rešili sa dugoročnim ugovorom o zakupu. Predlog je usvojen na sednici Skupštine Grada.

U poslednjih 10-15 godina, Apoteka Subotica je prema dobavljačima nagomilala dug od oko 180-200 miliona dinara. Lokalna samouprava bi tu situaciju rešila sklapanjem ugovora o koncesiji sa privatnim investitorom, čime bi se obezbedila obnova više od 20 maloprodajnih objekata i zarade 101-og zaposlenog radnika u toj ustanovi. Na taj potez se Lokalna samouprava odlučila zbog toga, jer su dobavljačizbgo duga već vršili veliki pritisak na grad kao osnivača.

Nemanja Simović, član subotičkog Gradskog veća zadužen za sport i omladinu: „Tržišna utakmica između privatnih apoteka i državnih apoteka nije ravopravna. Državne apoteke obavezuju da moraju da imaju  centralizovane javne nabavke, a sa druge strane i privatne apoteke mogu da izdaju lekove na recept. Zbog toga Apoteka Subotica veoma teško može opstati na tržištu. Da sada ne preduzmemo određene korake, dug bi se vrlo brzo povećao do tog nivoa kada više ne bismo našli zainteresovanu stranu koja bi bila partner Lokalnoj samoupravi u spašavanju Apoteke Subotica."

Opozicija međutim to pitanje ne posmatra na isti način. Po mišljenju Jenea Maglaija, šefa odborničke grupe Pokret građanske Subotice, proizvodnja i distribucija lekova je profitabilna delatnost, pa ne treba dozvoliti da iz nadležnosti Lokalne samouprave pređe u  privatno vlasništvo: "Sa jednim racionalnim i efikasnim upravljanjem ova ustanova bi mogla dobro da funkcioniše i mogla bi da ostvaruje profit. Sa druge strane bi i građani očekivali da grad zadrži svoju apoteku i da je ne prepušta privatnicima. Privatnike zanimaju dve stvari, tržište i profit."

Ugovor o koncesiji bi glasio na 15 godina, i u njemu bi jasno bila definisana prava i obaveze za 23 apoteke i 101-og zaposlenog. Janoš Nagel, šef odborničke grupe SVM-a ističe da se to odnosi i na obnovu određenih poslovnih prostora, vozni park i ogromni dug: „To će omogućiti da se dug plaća iz zakupa, a ne iz subotičkog budžeta, na teret građana Subotice. U isto vreme, prava radnika Apoteke Subotica nće biti ugrožena,  kompanija koja će dobiti koncesiju preuzima zaposlene i oni će biti zaštićeni, kako od prestanka radnog odnosa, tako i u vezi sa visinom ličnih primanja."

Na sednici Skupštine grada Subotice, nakon kratke rasprave usvojeni su i planovi rada javnih preduzeća i ustanova za 2020. godinu. Na sednici je za ombudsmana izabrana Erika Tot Salai, a na dnevnom redu su bila i druga personalna pitanja.

sednica gradskog veca
apoteka subotica
skupština grada

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Vučić: uvodimo nove mere

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio: pooštrava se zabrana kretanja za vikend ali i kućni ljubimcima je vraćen termin za šetnju.

1171 zaraženih koronavirusom u Srbiji

Zaraza je dijagnostikovana kod 111 ljudi u jednom danu. Testirano je 637 osoba, od tog broja je kod 526 osoba test bio negativan. Dosad je ukupno kod 5008 osoba urađen test