Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Jedna nedovršena i jedna sezona koja nije započeta u „Madač"-u

2020-08-13
14:18
Forrás
Pannon RTV
Epidemiološka situacija je u značajnoj meri poremetila rad i u Amaterskom pozorištu „Madač" u Zrenjaninu.

Egzistencija glumaca međutim nije dovedena u pitanje, jer se radi o glumcima amaterima. Zbog otkazivanja proba su međutim, dve njihove premijere na čekanju.

U pozorište u Zrenjaninu može se ući samo uz dozvolu, a i za probe je potrebno posebno odobrenje. Rade samo u kancelarijama. Tokom leta je ansambl pozorišta Toša Jovanović, na letnjoj pozornici, izveo dve lutkarske predstave i dva dramska pozorišna dela. U istom objektu radi i Amatersko pozorište „Madač". Lajoš Jenovai, rukovodilac ansambla, Amatersko pozorište „Madač", Zrenjanin: „Trajale su probe za komad Dušana Kovačevića: Hipnoza jedne ljubavi, u režiji Valentina Vencela. Ali kada je 15. marta uvedeno vanredno stanje, više nije bilo mogućnosti da nastavimo probe."

Sezonu zbog toga nisu uspeli da završe, a i nova je takođe počela odloženo -  kaže rukovodilac ansambla. „Želimo da predstavimo jednu kompletnu operetu. A to je opereta pod nazivom: Baronica Lili. Finansijske uslove za to smo dobili preko konkursa. Fondacija „Betlen Gabor", odnosno pokrajinski sekretarijat za kulturu podržavaju postavljanje ovog dela na scenu. Rediteljka bi bila Iren Tot."

Posledice epidemije ne osećaju samo profesionalni, već i glumci amateri. Njima pre svega problem predstavlja prekid procesa rada. Jožef Balaž, predsednik, Upravni odbor Amaterskog pozorišta „Madač", Zrenjanin: „Ulažući vreme i energiju, oni dolaze na probe i radili bi predstavu, ali sada, kada ova situacija sve prepisuje, onda to na svakome ostavlja traga. To možemo videti i na ansamblu. Ali volja je i dalje prisutna. I ja mislim da svi već jako čekaju tranutak kada će ponovo početi normalan process."

Problem za ansambl predstavlja i to što većina mladih, talentovanih glumaca odlazi iz Zrenjanina. Zbog toga, mnogi ljudi nisu mogli videti, na primer, njihovu izuzetno uspešnu produkciju „Janoš Vitez" - kaže Jožef Balaž. „Naš cilj je da održimo kontinuitet u radu našeg ansambla. Jer postoji podrška i od strane Mađarskog nacionalnog saveta, i iz matičke zemlje, kao i od pokrajinskih sekretarijata. Tako da bi bila šteta ne iskoristiti ovu situaciju, ma koliko smo postali zajednica u rasejanju."

Amatersko pozorište „Madač" je počelo sa radom 1952. Kasnije je postalo prvi profesionalni ansambl u Banatu. Vremenom je izgubilo taj status, ali kao poluprofesionalno pozorište, ostalo je sve do danas jedna od najznačajnijih kulturnih institucija mađarske zajednice u Banatu.

Slične vesti

Najnovije

22:34

Na dva točka u Temerinu

Turistička organizacija Temerina je povodom Dana bez automobila organizovala biciklističku rutu od centra Bačkog Jarka do salaša Antero u predgrađu naselja.

Najčitanije

Crkvena slava u Srbobranu

Ova manifestacija se u ovom južno-bačkom mestu održava svake godine 14. septembra. Vernici su ove godine, zbog epidemiološke situacije, slavili uzdržanije, pridržavajući se propisanih mera.