Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

„Jednа uz drugu" - podrška ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke

2021.03.30
15:17
2021.03.30
18:10
Forrás
Pannon RTV
Udruženje „Jedna uz drugu" osnovano je za borbu protiv raka dojke, s ciljem podizanja svesti o prevenciji, edukaciji žena, njihovom skrining pregledu i mogućnosti ranog otkrivanja bolesti.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Organizacija je prvo započela, osnivanjem fejsbuk grupe, gde su se među prijateljima vodili razgovori o zajedničkim problemima. Danas je osnovana dobrovoljna nevladina organizacija „Jedna uz drugu", rekla je Gabriela Agošton. Potpredsednica organizacije je dodala da im je primarni cilj da učine problem vidljivim i spreče ljude da bolest tretiraju kao tabu temu.

„Naši su ciljevi prevencija. Ovo je vrlo važna stvar. Potrebno je izgraditi svest o bolesti, podstaći žene da, bez obzira na životnu dob, idu na ultrazvuk i mamografiju."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Rak dojke koji se otkrije na vreme, može se izlečiti u 90 posto slučajeva. U 2020. godini u severnobačkom okrugu preminule su ukupno 53 žene. U Subotici se ova bolest na mesečnom nivou dijagnostifikuje kod 13 pacijenata, rekla je dr Teodora Bagi. Gledajući ukupnu populaciju, 7-10 posto žena oboli od raka dojke, dakle sedam ili osam od 10 žena se tokom života suočava s dijagnozom raka dojke, dodala je onkolog u Opštoj bolnici u Subotici.

„Trudimo se pružiti podršku pacijentima u punom obimu, da im pružimo najbolje mogućnosti lečenja i da izborimo najbolje lekove. Pokušavamo organizovati logistiku i rešavati sve probleme na najjednostavniji način, da pomognemo sa aspekta psihološke podrške, kao i društvenim delovanjem. Nažalost, tim redosledom, kao što sam navela, zbog vrlo malog broja onkologa, jer je i broj medicinskog osoblja na onkološkom odeljenju vrlo mali." - rekla je dr Teodora Bagi, onkolog, Opšta bolnica u Subotici.

Sledećih meseci biće organizovane četiri psihološke radionice sa 10 individualnih terapija koje će pomoći povratku u svakodnevni život. Uskoro će biti organizovane fizioterapijske vežbe i aktivnosti vezane za fizičku aktivnost.

podrška
žena
karcinom
dojka
oboleli
otkrivanje
bolest
pregled
Jedna uz drugu
udruženje
Subotica

Najnovije

18:16, Frissítve: 17:07

Započela obuka MNS-a iz srpskog jezika

Za program u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta prijavilo se 87 učenika. U prve dve nedelje, od 4. do 15. jula, u Subotici, Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži, Bečeju i Temerinu radiće se u učionicama.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!