Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jene Hajnal: Veći naglasak staviti na autorske udžbenike

2019-08-14
19:50
Forrás
Pannon RTV
Ubrzanje autorskih obrazovnih materijala i procesa katalogizacije moglo bi da bude rešenje u zastoju udžbenika osnovnih škola na mađarskom jeziku – izjavio je Jene Hajnal.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal u Jutarnjoj emisiji Subotičkog Mađarskog Radija je rekao da prevodi ne mogu biti završeni na vreme jer je nadležno ministarstvo sa zakašnjenjem odobrilo listu udžbenika a promenio se i nastavni plan i program. Hajnal je govorio i o obnovi srednjevekovne crkve u Arači. Do kraja godine planirana je izrada detaljnog plana očuvanja crkve.

“Bilo bi idealno pisati autorske udžbenike, jer bi njihovo odobravanje zavisilo samo od nas” izjavio je Jene Hajnal. Predsednik MNS je u Jutarnjoj emisiji SMR rekao da je proces prevođenja udžbenika otežan jer se on može započeti tek nakon što izdanja na srpskom jeziku budu odobrena i katalogizovana od strane nadležnog ministarstva. Sa ovim se kasnilo i ove godine. U međuvremenu se promenio i nastavni plan i program, pa je nastavni materijal morao da bude modifikovan. Zbog toga je došlo do zastoja.

“U toku su ozbiljni prevodi. Ako ove knjige stignu u štampariju, brzo će se pojaviti na tržištu. Došlo je do promene nastavnog plana i iz toga proističu ovi problemi koji se pojavljuju u prvom, drugom, petom i šestom razredu“ naveo je Jene Hajnal predsednik MNS. Veći naglasak treba staviti na autorske udžbenike.”

Jene Hajnal je takođe govorio o obnovi crkve u Arači. Naglasio je da srpski i mađarski konzervatori spomenika zajedno rade sa zvaničnicima MNS-a i opštine Novi Bečej, kako bi izradili plan očuvanja srednjevekovne crkve.

Za ovu fazu i pokretanje radova Vlada Mađarske trenutno je odobrila 250 miliona forinti – dodao je Hajnal. “Uveren sam da će ovi planovi biti završeni do kraja godine. Novac će se takođe dobiti na osnovu onoga što možemo učiniti sa ovih 250 miliona forinti. Iskopavanja mogu započeti finalizacijom planova. Nakon toga ćemo izračunati koliko će koštati kompletna obnova. Ovo zahteva novi finansijski plan. Takođe treba znati da nije potrebno samo iskopavanje područja crkve nego i pregled svih iskopina. Treba uspostaviti i centar za posetioce.”

Predsednik MNS takođe je govorio o mogućem otvaranju odeljenja sa manje od 15 učenika, a za to je potrebno odobrenje. U slučaju osnovnih škola, 49 odeljenja konkurisalo je za to kod Mađarskog nacionalnog saveta. U slučaju srednjih škola, primljeno je 11 prijava. Bilo je opravdanih slučajeva u manjim vojvođanskim selima, gde je otvoreno mađarsko odeljenje sa 5 ili manjim brojem učenika. Ovo pitanje je takođe važno za opstanak zajednice – dodao je Jene Hajnal.

Jene Hajnal
udžbenici
Savez vojvođanskih Mađara

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Susreti gljivara na Fruškoj gori

Gljivarsko društvo Novi Sad krenulo je danas u obilazak gljiva na Fruškoj gori. Ljubitelji prirode i gljivari imali su prilike da se upoznaju sa vrstama gljiva koje se nalaze u našem okruženju.

Rekordan broj zaraženih od korone u Srbiji

U poslednja 24 časa potvređena su 1.053 nova slučaja zaraze kod 9.430 testiranih. Od posledica zaraze preminulo je pet osoba, i do sada je od korone ukupno preminulo 798 pacijenata.