Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jesenja setva biće skupa

2019-10-04
17:53
Forrás
Pannon RTV
Poljoprivrednici kažu, i ove godine će biti skupa setva jesenjih kultura. Štede gde god je to moguće, mogi umesto oranja, samo tanjiraju, odnosno rade kombinovanu setvu.

Skupa je semenska setva, kao i veštačko đubrivo, tako da pšenicu i ječam ratari seju samo zbog plodoreda.

Na poljima oko Šupljaka u toku je berba kukuruza, ali poljoprivrednici su već pripremili semensku pšenicu. Seme mora biti bačeno u zemlju najkasnije do 1. novembra, kako bi ojačalo pre prvog mraza.

Čongor Biro za sada bere kukuruz. Oranice još nije pripremio za setvu pšenice. Proizvođač iz Malih Pijaca nastojiće da uštedi sam pripremajući seme, a ne planira da zaore njivu pre setve: „Isplativije je, a i primetili smo da je ovako bolje. Ukoliko je zemlja suva, onda je nije dobro uzorati, jer je tvrdo tlo i ostanu grudve."

Robert Farkaš kaže da ratari koji obavljaju jesenju setvu mogu da računaju na sve manju dobit. Samo zbog održavanja plodoreda seje pšenicu i ječam, ali i to dobro promisli od čega: „Ne mogu da sejem prošlogodišnje seme, dakle kupiću domaće seme. Kupiću od onog ko je prošle, ili ove godine imao pšenicu boljeg kvaliteta.”

Ove godine je bilo velikih problema sa jesenjim kulturama, jer je seme bačeno u suvu zemlju i ratari su mesecima čekali na potrebnu kišu. Zbog toga je na mnogo mesta izostalo nicanje.  Proizvođači se nadaju da će ove godine vremenske prilike biti povoljnije.

setva
poljoprivreda

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije