Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Još jedna knjiga o istoriji Oroma biće objavljena na jesen

2020-08-13
14:08
Forrás
Pannon RTV
Autorka, Marija Poša je izdala svoju prvu knjigu 2012. godine, Monografiju salaša u Oromu i Dolinama, koju sada nastavlja, objavljivanjem novih zanimljivih priča i podataka.

U pozadini izdavanja knjige nalazi se višegodišnji rad autorke, koje je provela u istraživanju, a sve u interesu toga da bi stvorila jednu sveobuhvatnu sliku o proteklim vekovima. Knjiga se, između ostalog, bavi žrtvama Prvog i Drugog svetskog rata, ostacima najstarijeg naselja u okolini i svima onima koji su odrasli na salašima u Orom i Dolinama. Tokom istraživanja naišla je na mnoge zanimljive stvari, zaboravljene kocke i drame iz prošlosti.

Marija Poša, autorka, Orom: „Još jednom sam prošla kroz sudbinu seljaka, bavila sam se inače i imenima, prezimenima, prezimenima ljudi sa salaša. Najčešće prezime je bilo Nađ, nakon njega sledi Poša, zatim Kovač, i posle sva druga sa značajnim zaostatkom. Iz tog razloga, što ima tako veliki broj istih imena, ima i jako puno nadimaka. Sa njima sam se takođe bavila. U slučaju, recimo, prezimena Poša, našli smo preko dvadeset nadimaka, kako bi ih mogli razlikovati i reći ko je ko."

Orom
knjiga
Marija Poša
monografija

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Korona ne miruje u Mađarskoj

Zvanični mađarski podaci o korona-virusu pokazuju da je u proteklih 24 časa umrlo osam, a zaraženo novih 894 mađarskih građana.

Indijanski kamp u Čantaviru

Indijanski kamp je napravio jedan stariji bračni par iz Čantavira, u njemu sa svim rekvizitima tipičnim za indijansku kulturu.