Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Još jedno leto bez kupanja u Paliću

2020-08-18
17:03
2020-08-18
17:09
Forrás
Pannon RTV
U jezeru se možemo kupati samo na sopstvenu odgovornost – mada je stanje vode nešto bolje – jezero je i dalje zagađeno.

Stručnjaci subotičkog Zavoda za javno zdravlje i dalje ne preporučuju kupanje u Palićkom jezeru. Mada se iz godine u godinu popravlja kvalitet vode, i dalje se u jezeru možemo kupati samo na vlastitu odgovornost.

Prema najnovijim podacima u odnosu na prethodne godine popravlja se kvalitet vode jezera Palić. Uprkos tome, voda je i dalje zelena, na pojedinim mestima pojavljuje se pena na površini vode, zbog toga se većina građana i ne odlučuje da uđe u vodu. Oni koji dolaze ovamo na štrand ili izađu na molo, najradije se samo sunčaju.

U jezeru Paliću samo se izuzetno mogu videti kupači. Jovana Kvržić nekada je češće dolazila na obalu jezera, u poslednje vreme sve manje vremena može da provede na Paliću. U utorak je zato došla ovamo da predahne. Ima već 10 godina da se nije okupala u jezeru, ali je čula da se popravlja kvalitet vode. „Mislim da nije najbolja za kupanje, mada sam juče čula informaciju da je bakteriološki ispravnija od mnogih poznatih kupališta na koja ljudi odlaze. Tako da, možda mu uskoro i dam šansu."

Najnovija ispitivanja, sprovedena u julu, pokazuju da je kvalitet vode jezera Palić i dalje loš, ali ipak mnogo bolji u odnosu na rezultate dobijene prošle godine u isto vreme, kaže Dijana Barna, rukovodilac odeljenja u subotičkom Zavodu za javno zdravlje. Naglašava da problem predstavlja i što je reč o plitkom jezeru. „Problem Palićkog jezera jeste sediment, odnosno mulj koji se istaloži, što kada su velike toplote dovodi do povećanih pe-ha vrednosti, smanjenog nivoa kiseonika, a što se tiče hidro-bioloških parametara, dolazi do formiranja algi, i to modro-zelenih algi za koje znamo da su dosta toksične."

Četiri puta godišnje sa svih delova jezera uzorkuje se voda radi mikrobioloških analiza, dok se fizičke, hemijske i hidrobiološke analize rade svakog meseca. Stručnjaci kažu da ukoliko nastavi da se poboljšava kvalitet jezerske vode, ona će za nekoliko godina biti dobra i za kupanje.

Palić
Palićko jezero
kupanje
zagađenje
Dijana Barna
Zavodu za javno zdravlje
voda

Najnovije

19:37

Božićni vašar knjiga u Horgošu

U horgoškoj biblioteci organizovan je Božićni vašar knjiga, na kome su zainteresovani mogli da biraju između blizu 100 knjiga. Mnogi su za predstojeće praznike kupovali knjige za svoje najmilije.
18:07, Frissítve: 18:48

Zajedno za Oliverovo izlečenje

Širom sveta postoje dobronamerni ljudi, koji žele da pomognu Oliveru Palu Gajodiju iz Bajmoka, koji svojim donacijama pomažu u tome da dečak, koji će uskoro napuniti jednu godinu, dobije ono što mu je najpotrebnije: tretman genske terapije.

Najčitanije

Tragedija kod Bajmoka

Putnički automobil i voz sudarali su se jutros oko osam časova kod Bajmoka. U nesreći život je izgubila S.U. stara 31 godinu, iz Kikinde. Prilikom uviđaja nadležni su zatekli podignutu rampu.

Ilegalni migranti prevezeni iz opštine Novi Kneževac

Jutros su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova prevezli oko 450 migranata iz opštine Novi Kneževac. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, migranti su smešteni u za to određene prihvatne centre.