Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Još jedno leto bez kupanja u Paliću

2020.08.18
17:03
2020.08.18
17:09
Forrás
Pannon RTV
U jezeru se možemo kupati samo na sopstvenu odgovornost – mada je stanje vode nešto bolje – jezero je i dalje zagađeno.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Stručnjaci subotičkog Zavoda za javno zdravlje i dalje ne preporučuju kupanje u Palićkom jezeru. Mada se iz godine u godinu popravlja kvalitet vode, i dalje se u jezeru možemo kupati samo na vlastitu odgovornost.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Prema najnovijim podacima u odnosu na prethodne godine popravlja se kvalitet vode jezera Palić. Uprkos tome, voda je i dalje zelena, na pojedinim mestima pojavljuje se pena na površini vode, zbog toga se većina građana i ne odlučuje da uđe u vodu. Oni koji dolaze ovamo na štrand ili izađu na molo, najradije se samo sunčaju.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

U jezeru Paliću samo se izuzetno mogu videti kupači. Jovana Kvržić nekada je češće dolazila na obalu jezera, u poslednje vreme sve manje vremena može da provede na Paliću. U utorak je zato došla ovamo da predahne. Ima već 10 godina da se nije okupala u jezeru, ali je čula da se popravlja kvalitet vode. „Mislim da nije najbolja za kupanje, mada sam juče čula informaciju da je bakteriološki ispravnija od mnogih poznatih kupališta na koja ljudi odlaze. Tako da, možda mu uskoro i dam šansu."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Najnovija ispitivanja, sprovedena u julu, pokazuju da je kvalitet vode jezera Palić i dalje loš, ali ipak mnogo bolji u odnosu na rezultate dobijene prošle godine u isto vreme, kaže Dijana Barna, rukovodilac odeljenja u subotičkom Zavodu za javno zdravlje. Naglašava da problem predstavlja i što je reč o plitkom jezeru. „Problem Palićkog jezera jeste sediment, odnosno mulj koji se istaloži, što kada su velike toplote dovodi do povećanih pe-ha vrednosti, smanjenog nivoa kiseonika, a što se tiče hidro-bioloških parametara, dolazi do formiranja algi, i to modro-zelenih algi za koje znamo da su dosta toksične."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Četiri puta godišnje sa svih delova jezera uzorkuje se voda radi mikrobioloških analiza, dok se fizičke, hemijske i hidrobiološke analize rade svakog meseca. Stručnjaci kažu da ukoliko nastavi da se poboljšava kvalitet jezerske vode, ona će za nekoliko godina biti dobra i za kupanje.

Palić
Palićko jezero
kupanje
zagađenje
Dijana Barna
Zavodu za javno zdravlje
voda

Najnovije

15:35

Čak i mala sitnica znači mnogo

Humanitarno prikupljanje sredstava i akcije pred praznike počele su i u Subotici. Organizacije koje su u to uključene, pokušavaju da pomognu socijalno ugroženim građanima tokom čitave godine, ali najaktivniji period je kraj godine.

Najčitanije

U sudaru u Kanjiži izgoreo automobil

Saobraćajna nezgoda dogodila se danas prepodne u Kanjiži. Jedno vozilo je zahvatio požar, a drugo je sletelo u jarak. Za sada nema informacija o povređenima.

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.