Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Još nije otvoreno prihvatilište u Subotici

2019-12-09
16:41
Forrás
Pannon RTV
Oni koji planiraju da koriste ovu uslugu još će morati da sačekaju, vreme je naime predhodnih dana bilo prilično blago za ovo doba godine.

Radom prihvalitišta će i ove godine rukovoditi Lokalna samouprava u Subotici, Centar za socijalni rad, subotički Crveni krst i lokalna organizacija „Caritasa", i to na istoj adresi, u Gajevoj ulici broj 50.

„Caritas" svake godine učestvuje u radu prihvatilišta, a njegovi volonteri uglavnom pomažu u podeli hrane. Pored toga, organizacija u zimskom periodu beskućnicima nudi toplu odeću i obuću. Dok se ne otvori privremeno prihvatilište za beskućnike, volonteri pokušavaju da pomognu beskućnicima tako što im dele toplu ćebad. Gabor Ric, direktor Caritasa: "Ovde u suštini postoje dve grupe. U prvoj su oni koji se uglavnom skrivaju u čekaonicama javnih ustanova i tamo pokušavaju da pronađu sklonište tokom hladnijeg perioda. U drugj grupi su beskućnici koji se skrivaju u vikendicama, u nekoj garaži ili razrušenoj zgradi, i tamo zapravo provode veći deo godine. Problem nastaje kada zahladi i kada ne mogu da zagreju tu garažu ili šupu i kada se javi opasnost od smrzavanja. Tada oni obično traže pomoć."

Prihvatilište, koje beskućnicima može pružiti rešenje, biće otvoreno u Gajevoj ulici 50. Preduslov za to je da temperatura tokom dana u dužem vremenskom periodu bude u minusu - saznali smo od Ilije Đukanovića, člana subotičkog Gradskog veća zaduženog za socijalna pitanja. Prošle godine je prihvatilište za beskućnike otvoreno dva puta i ukupno je radilo 25 dana. Tu pomoć su tada iskoristile 32 osobe. „Krajem ove i početkom naredne godine prihvatilište će raditi onoliko dana koliko je potrebno. Sredstva za to su već predviđena u gradskom budžetu. Svake godine obezbedimo dovoljno novca i ako Centar za socijalni rad pošalje zahtev, mi odmah možemo da otvorimo prihvatilište. Za organizovanje rada i za opremanje prihvatilišta je naime Crvenom krstu dovoljno jedno pre podne."

Đukanović je dodao da će pored celodnevnog boravka korisnicima biti obezbeđen doručak, ručak, kuvana hrana i večera. Ove godine je u gradskom budžetu za tu namenu izdvojeno 407.000 dinara.

Subotica
prihvatni centar subotica
prihvatilište
Ilija Đukanović
Gabor Ric

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Glavobolja zbog starog automobila?

Zagađenje vazduha je postalo najgorući problem današnjice. Sve naslovnice i istaknuti članci u srpskim novinama govore o tome. Iz dana u dan se uvode nove mere.