Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Još nije otvoreno prihvatilište u Subotici

2019-12-09
16:41
Forrás
Pannon RTV
Oni koji planiraju da koriste ovu uslugu još će morati da sačekaju, vreme je naime predhodnih dana bilo prilično blago za ovo doba godine.

Radom prihvalitišta će i ove godine rukovoditi Lokalna samouprava u Subotici, Centar za socijalni rad, subotički Crveni krst i lokalna organizacija „Caritasa", i to na istoj adresi, u Gajevoj ulici broj 50.

„Caritas" svake godine učestvuje u radu prihvatilišta, a njegovi volonteri uglavnom pomažu u podeli hrane. Pored toga, organizacija u zimskom periodu beskućnicima nudi toplu odeću i obuću. Dok se ne otvori privremeno prihvatilište za beskućnike, volonteri pokušavaju da pomognu beskućnicima tako što im dele toplu ćebad. Gabor Ric, direktor Caritasa: "Ovde u suštini postoje dve grupe. U prvoj su oni koji se uglavnom skrivaju u čekaonicama javnih ustanova i tamo pokušavaju da pronađu sklonište tokom hladnijeg perioda. U drugj grupi su beskućnici koji se skrivaju u vikendicama, u nekoj garaži ili razrušenoj zgradi, i tamo zapravo provode veći deo godine. Problem nastaje kada zahladi i kada ne mogu da zagreju tu garažu ili šupu i kada se javi opasnost od smrzavanja. Tada oni obično traže pomoć."

Prihvatilište, koje beskućnicima može pružiti rešenje, biće otvoreno u Gajevoj ulici 50. Preduslov za to je da temperatura tokom dana u dužem vremenskom periodu bude u minusu - saznali smo od Ilije Đukanovića, člana subotičkog Gradskog veća zaduženog za socijalna pitanja. Prošle godine je prihvatilište za beskućnike otvoreno dva puta i ukupno je radilo 25 dana. Tu pomoć su tada iskoristile 32 osobe. „Krajem ove i početkom naredne godine prihvatilište će raditi onoliko dana koliko je potrebno. Sredstva za to su već predviđena u gradskom budžetu. Svake godine obezbedimo dovoljno novca i ako Centar za socijalni rad pošalje zahtev, mi odmah možemo da otvorimo prihvatilište. Za organizovanje rada i za opremanje prihvatilišta je naime Crvenom krstu dovoljno jedno pre podne."

Đukanović je dodao da će pored celodnevnog boravka korisnicima biti obezbeđen doručak, ručak, kuvana hrana i večera. Ove godine je u gradskom budžetu za tu namenu izdvojeno 407.000 dinara.

prihvatni centar subotica
prihvatilište
Ilija Đukanović
Gabor Ric

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije