Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Jubilej odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole

2022.05.21
13:23
2022.05.21
17:55
Forrás
Pannon RTV
Velikim jubilarnim koncertom Muzička škola u Subotici obeležila je 20 godina postojanja odseka za tradicionalno pevanje. Sadašnji i bivši učenici škole izveli su pesme iz Kaloče, Bačke, Čoke,
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Krištof Kovač je tokom dosadašnje dve godine provedene na odseku tradicionalnog pevanja u Muzičkoj školi stekao toliko doživljaja i iskustva, zbog kojih sa radošću pohađa ovu školu.

„Meni se ovo najviše dopada, da nisam u školi tako mnogo kao što je to u drugim školama, a između nastavnika i učenika se razvija veoma dobar odnos. U školu dolazim dobro raspoložen i nije tako da treba ovo ili ono, nego svakog dana imam neki novi doživljaj i sve ih je više, tako da mogu samo da preporučim. Meni se ovo jako dopada."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Kristina Lepar je pre pet godina završila srednjoškolsko obrazovanje u Subotici, a od tada i sama je počela da najmlađe uči vrednostima tradicionalnog pevanja.

„Sve što smo naučili tokom četiri godine, možemo da izvedemo, kao solisti ili u duetu, ili sa orkestrom, bilo nas je veoma mnogo na sceni. Ove četiri godine su mi jako mnogo dale i zato sam želela da dođem, da nekako ove četiri godine uzvratim školi, da joj zahvalim što sam tu bila."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

U poslednje dve godine nije otvoren smer tradicionalnog pevanja na mađarskom jeziku, ali dogodine ponovo mogu da se prijave ljubitelji tradicionalnog pevanja kako bi dalje razvijali svoje umeće.

„Odsek za tradicionalno pevanje ne znači da samo pevamo narodne pesme, već imamo i teorijski deo: etnomuzikologiju, etnokoreologiju, predmet izučavanja narodnih igara, etnologija, a osim toga tu su i osnovni predmeti: mađarski jezik, matematika, istorija, fizika, fizičko vaspitanja. Muzički predmeti: harmonija, solfeđo, kontrapunkt, hor" objašnjava Noemi Šarkezi, nastavnica sa Odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole u Subotici.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Na prijemni mogu da se jave svi đaci koji su završili osnovnu muzičku školu na odseku za tradicionalnu muziku. Učenici koji nisu završili ovaj odsek mogu da se upišu nakon što polože prijemni ispit.

Muzička škola Subotica
koncerti
jubilej

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.