Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Judit Varga: naše manjine vidimo kao resurs, a susedne zemlje kao partnera

2021.10.15
16:30
2021.10.15
17:20
Forrás
Pannon RTV
U Budimpešti je održana plenarna sednica Foruma mađarskih poslanika Karpatskog basena.

Događaj je, između ostalog, skrenuo pažnju na važnost osiguranja prava na nacionalni identitet, ali je istaknuto i pitanje podrške Mađarima u dijaspori.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Laslo Kever je pozdravio učesnike budimpeštanske plenarne sednice Foruma mađarskih poslanika Karpatskog basena. Predsednik mađarskog parlamenta se u svom govoru osvrnuo i na podršku Mađarima u dijaspori. Kako je formulisao, neki političari u susednim zemljama strahuju da će nacionalna politička podrška Mađarske da destabilizuje njihovu zemlju. Međutim, ove subvencije ne predstavljaju pretnju nijednoj zemlji, rekao je Kever: "Naprotiv. Sve mađarske državne subvencije su jasne i transparentne i predstavljaju dobit i za susedne države, jer direktno ili indirektno doprinose povećanju ekonomske moći određene zemlje, smanjenju migracije radne snage i poboljšanju opšte životne uslove. Postoje i mađarski političari koji takođe smatraju da su iznosi koji se izdvajaju za pomoć dijaspori suviše veliki. Preporučujemo im da pokažu veću pravednost prema vlastitoj naciji i ne žale ako mađarska država odvoji manje od 1 posto svog budžeta godišnje na Mađare koji žive u dijaspori, a oni čine gotovo 25 posto mađarske nacije, jer na ovaj način jača, ne samo mađarska nacija, već i mađarska država."

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

U 2010. godini je došlo do promene smera u mađarskoj nacionalnoj politici, usled čega je poslednjih deset godina postignut spektakularan uspeh, rekla je ministarka pravde R. Mađarske Judit Varga: „Dobrosusedski odnosi važni su za Mađarsku, a osnova toga je neizostavno položaj prekograničnih mađarskih zajednica, koje vekovima žive na tom području.  Osim podržavanja i jačanja maternjeg jezika, kulturnih, privrednih, društvenih i obrazovnih aktivnosti, važno je podržati i organizacije koje objedinjuju mađarske interese. Ovo je mađarska misija, ovo je mađarska sudbina u Karpatskom basenu."

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Naše nacionalne manjine vidimo kao resurs, a susedne zemlje kao partnere, dodala je Judit Varga na plenarnoj sednici Foruma mađarskih poslanika Karpatskog basena u Budimpešti.

Judit Varga
Mađaraska
Laslo Kever

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.