Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

2022.07.01
14:31
2022.07.01
15:59
Forrás
Pannon RTV
Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.

Širom Srbije se obaraju toplotni rekordi. Termometar je početkom nedelje pokazivao 35 stepeni, sredinom nedelje 36 stepeni, ​​a danas 37 stepeni Celzijusovih. Ova nedelja je bila dosada najtoplije razdoblje u godini.

Pannon RTV

Što se tiče pregleda vremenske prognoze za dane vikenda, prikazaćemo po danu pojedinačno. U subotu se očekuje sunčano, toplo vreme s maksimalnom temperaturom od 35 stepeni. Mestimično su mogući pljuskovi i grmljavine, ali padavine neće doneti ozbiljnije zahlađenje. Ni poslednji dan u sedmici ne nosi iznenađenja. Očekuje se sunčano, toplo vreme. Najviša dnevna temperatura biće oko 35-36 stepeni. Početkom sledeće nedelje se očekuje blago zahlađenje.

Pannon RTV

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ovakvo vreme može biti opasno kako za ljude, tako i za životinje. Nadležni skreću pažnju da se između 11 i 17 časova ne smemo zadržavati na suncu, te da dodatno pripazimo na dovoljan unos tečnosti u organizam, a važno je i da izbegavamo teške, naporne fizičke poslove. Boravak na vrelom suncu takođe može da izazove opekotine, pa čak i da poveća rizik od sunčanice ili toplotnog udara.

Pannon RTV

Dr Livia Katona Sabo, doktor medicine, je govorila o tome šta treba da se učini u ovom slučaju.

"Treba da se boravi u hladovini i da se pije dosta tečnosti. Ne bih preporučila da se odjednom popije litra i po tečnosti, bolje je postepeno gutljaj po gutljaj, ali hladnu tečnost, a po mogućnosti neka to bude mineralna voda. Čista voda nije dovoljna. Ako imamo samo čistu vodu, onda po mogućnosti da je posolimo."

U ovom slučaju takođe treba izbegavati konzumaciju slatkih bezalkoholnih pića. Treba slediti savete lekara kako bi se izbegli veći problemi.

jul
temperatura
temperature
topli talas

Slične vesti

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.