Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Kada se nađemo u peščanoj oluji, najbolje je da se zaustavimo

2023.03.30
16:19
2023.03.30
16:38
Forrás
Pannon RTV
Verovatno je jedna od najgorih noćnih mora za svakog vozača, da se vidljivost tokom puta, iz jednog trenutka u drugi, drastično smanji.

Takva noćna mora je, nažalost, za mnoge koje je u utorak zahvatila peščana oluja vozeći se između Subotice i Bačke Topole, postala stvarnost. Istraživali smo šta je to uzrokuje peščane oluje, i šta treba činiti u takvim situacijama.

U utorak, u peščanoj oluji koja se razvila u ranim popodnevnim časovima, vidljivost je, na deonici puta između Subotice i Bačke Topole, smanjena skoro na nulu. Kao posledica takvog stanja, na pomenutom putu sudarilo se 14 vozila. Nakon masovne saobraćajne nezgode, u Opštu bolnicu Subotica transportovano je 11 povređenih osoba. Nadležni iz bolnice su saopštili da su dve osobe lekari morali da zbrinu na odeljenju hirurgije, dok su ostala lica zadobila lakše povrede.

Kao uzroke nastanka peščanih oluja stručnjaci najčešće navode sušu, kao i razne poljoprivredne radove. Poljoprivredni proizvođači u ovom periodu obavljaju svoje prolećne radove, pa vetar zahvati prašnjavo zemljište nastalo tokom oranja, i za samo nekoliko sekundi ga pretvara u peščanu oluju, koaj značajno smanjuje vidljivost.

Geza Kovač, klimatolog: „Počnimo sa peščanom olujom. Da bi se ona razvila, potrebni su udari vetra od najmanje 60-80 kilometara na sat. Takva peščana oluja se drugačije manifestuje u gradu, u urbanizovanoj sredini, a drugačije na jednog dugačkom, ravnom putnom pravcu, gde je prostor otvoren. Druge dve stvari su ljudski faktor. Kvalitet zemljišta, u smislu da nema zelenih površina, jer u Vojvodini ima mnogo velikih poljoprivrednika, koji vade zelene površine, jednostavno rečeno, veći deo Vojvodine pokriva suva prašina.”

Drveće i žbunje zasađeno pored puteva moglo bi da smanji nastanak i uticaj peščanih oluja – smatra naš sagovornik.

Igrači TSC-a su povodom pomenute nesreće postali pravi heroji. Na društvenim mrežama se pojavio video snimak petorice fudbalera ekipe iz Bačke Topole, na kome se vidi da su fudbaleri na putu između Subotice i Bačke Topole upozoravali vozače na samu nesreću. Na snimku se, takođe, vidi da su fudbaleri zaobilazeći samu nesreću uspeli da se parkiraju pored puta i da su nakon toga upozoravali nailazeća vozila.

Igrači su rekli da su videli automobile kako se približavaju prema peščanoj oluji, i da nisu svesni same nesreće. Kako su dodali, nakon što su zaustavili automobile, pozvali su Hitnu pomoć, vatrogasce i policiju. Nakog toga su se vratili na mesto nesreće, da vide da li su ljudi dobro.

Ali šta treba da radimo ako nas tokom putovanja zahvati peščana oluja? Prema rečima instruktora vožnje, u takvim situacijama je najvažnije da se zaustavimo pored puta.

Robert Marton, instruktor vožnje: „U takvim situacijama, u slučaju smanjene vidljivosti, mora se smanjiti brzina kretanja. Zapravo, u takvoj situaciji, najbolje bi bilo da ni ne ulazimo u peščanu oluju, nego da stanemo, da uključimo sva četiri žmigavca, ako je potrebno, da postavimo bezbednosni trougao iza vozila na odgovarajuću udaljenost i nastavimo svoje putovanje čim se oluja stiša.”

Pre nešto više od dve nedelje u Mađarskoj se dogodila još teža saobraćajna nesreća, takođe zbog peščane oluje. Tada se na autoputu M1 sudarilo 5 kamiona i 37 automobila. Potpuno je izgorelo 19 vozila. Jedna osoba je poginula, a više povređenih je u životnoj opasnosti prebačeno u bolnicu.

peščana oluja
Oluja

Najnovije

15:27, Frissítve: 17:13

Svetski dan bez duvana

Dnevno od raka pluća u Srbiji umire 13 ljudi, a 90 odsto njih su pušači. Danas se obeležava Svetski dan bez duvana. Srbija se po broju pušača nalazi na petom mestu u Evropi.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.

10. Kanjiški dani vina

Kanjiški dani vina obeležavaju ove godine značajan jubilej. Manifestacija se ovog vikenda po deseti put organizuje u Kanjiži, koju je već u petak uveče posetilo više stotina ljudi.