Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Kako iskoristiti mineralne vode Torde?

2019-04-23
19:16
2019-04-23
19:22
Forrás
Pannon RTV
Istraživači Beogradskog univerziteta ustanovili su i značajna lekovita svojstva mineralne vode Torde.

Lekovita vode Torde je flaširana u periodu od 1930. do 2000-te godine. Prirodno bogatstvo od tada čeka na bolja vremena.

Izvor mineralne vode u Tordi pruža tužnu sliku. Nekada, lekovite vode pod imenom „Sveti Đorđe", „Jordan" i „Torda" bile su nadaleko poznate. Ohrabruje što su stručnjaci beogradskog Univerziteta ustanovili da voda i dalje ima lekovita svojstva.

„Na pokrajinskom nivou dospeli smo u grupu 50 mesta na kojima, u narednom periodu, na neki način, može doći do korišćenja lekovite vode. Na koji način i posredstvom čega, da li flaširanjem, izgradnjom kupališta, ili na drugi način, o tome nikakva odluka još nije doneta" kaže Janoš Dobai, predsednik, Mesna zajednica Torda (SVM).

Meštani Torde od dvehiljadite godine u zemlji i inostranstvu traže mogućeg ulagača. U svetlu novih rezultata istraživanja vode nastavljaju sa tim: „Svi sa pohvalama govore o ovoj našoj vrednosti, ali nismo stigli dalje od toga. Bilo je, istina, ovde i malih obećanja da će ulagati i izgraditi manje kupalište. Ali ostalo je samo na obećanjima".

Osamdesetšestogodišnji Ištvan Teglaši živi u susedstvu lekovitog izvora. Godinama unazad bio je „gorku vodu". Iskustvo mu govori da je dobra protiv mnogih bolesti, od stomačnih do tretiranja bolova koštanog sistema: „Svako može da je koristi, nema nikakvih negativnih posledica, sasvim dobra lekovita voda. Koristio sam je jedno vreme, imala je veoma pozitivan uticaj na moj organizam, ali sada je ne koristim, jer sam sasvim dobro".

Flaširane vode „Jordan" i „Sveti Đorđe" stizale su do svakog kraja zemlje, ali i u Nemačku, Francusku i Kanadu. Trenutno, piju je samo stanovnici iz okoline. Ali i oni samo prokuvanu.

„Veoma mnogo njih je nosilo vodu, i još uvek dolaze, i raspituju se za vodu jer ima jako dobro lekovito dejstvo. Šteta što je ne crpe, jer bi to bilo dobro za selo, a mladi bi imali gde da rade. Voleli bi sve da uradimo u interesu sela, upravo kao i komšije i okolina, da vide šta mi imamo ovde" kaže Ilona Nađ, Torda.

Uskoro će biti dvadeset godina kako se više ne flašira voda, ali i danas se mnogi sećaju mineralne vode „Sveti Đorđe". Meštani kažu da bi dobro bilo da ponovo započne njeno flaširanje, pre nego što svi zaborave na nju.

Torda
mineralna voda

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.