Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kako možemo da učestvujemo na referendumu?

2022.01.14
16:48
2022.01.14
20:57
Forrás
Pannon RTV
O tome pričamo već nedeljama, a sada su ostala još samo dva dana, jer se u nedelju održava referendum o promeni Ustava Srbije.

Na šta treba da odgovorimo? Kako treba da odgovorimo? Na šta treba obratiti pažnju na biračkom mestu? Sve to smo saželi za vas u nastavku ovog teksta.

Svoi oni koji u nedelju odu na biračko mesto da bi učestvovali na referendumu o promeni Ustava, ne treba da očekuju dugačak spisak. Na belom glasačkom listiću treba da odgovorite samo sa da ili ne, odnosno da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije. Ovaj zakon je naime donet već ranije i stupiće na snagu čim se ispostavi da je većina onih koji su učestvovali na referendumu odgovorila potvrdno na postavljeno pitanje. Ako u većini budu odgovori „ne", ceo proces referendumske inicijative se mora ponoviti, ali prema relevantnom zakonu ne može se raspisati novi referendum o istom pitanju u roku od četiri godine.

Tanjug

Međutim, stručnjaci smatraju da je potrebna promena Ustava. Jedan od narednih koraka u procesu evropskih integracija Srbije jeste da se izbor, odnosno smena tužilaca i sudija izvuče iz nadležnosti Skupštine, i da bude u rukama stručnih organizacija, nezavisnih od politike. Sadašnji referendum se odnosi na to.

Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije: „Nije ni realno očekivati da će oko ovog pitanja biti velika zainteresovanost građana, ali svakako da bi bilo poželjno da značajan broj ljudi izađe na referendum, zato što se to, na kraju krajeva, najviše i tiče građana, odnosno kvaliteta pravosudnog sistema, koji će suditi ili tužiti sve pripradnike društva."

Pannon RTV

Ali kako možemo da ostvarimo svoja građanska prava, kako možemo da učestvujemo na referendumu?

U nedelju, kada krenemo na glasačko mesto, treba sa sobom da ponesemo pozivni listić za glasanje, koji su u principu svi trebali da dobiju. Ako ga nismo dobili, a znamo gde treba da glasamo, onda možemo glasati i bez njega. Međutim, u svakom slučaju moramo da dokažemo svoj identitet, tako da moramo sa sobom poneti važeću srpsku ličnu kartu ili pasoš. Pitanja i odgovori na glasačkom listiću su na srpskom i na drugim jezicima, koji su u službenoj upotrebi u određenoj opštini.

I nemojte zaboraviti, na glasačkim mestima su na snazi mere koje služe za sprečavanje širenja epidemije korona virusa.

Đula Ladocki, član Republičke izborne komisije: „Čim građanin uđe na glasačko mesto, ruke mu se odmah dezinfikuju i mora da nosi masku. I glasački odbori, koji na bilo koji način dolaze u kontakt sa dokumentima građana, moraju da nose i rukavice i maske. Osim toga, dan pre glasanja na svim glasačkim mestima vrši se detaljna dezinfekcija. Izdato je naređenje da se nikome ne dozvoli glasanje bez maske, dakle ako osoba koja treba da glasa odbije da nosi masku, može biti i udaljena sa glasačkog mesta ili joj neće ni biti dozvoljen ulazak."

Pannon RTV

U periodu od 7 do 20 časova, ukupno 6 miliona 510 hiljada 233 birača može glasati o tome da li podržavaju Zakon o promeni Ustava ili ne. Republička izborna komisija ima rok od 96 sati od zatvaranja glasačkih kutija da saopšti konačan rezultat referenduma, odnosno da li će Ustav Srbije biti promenjen, saznaćemo najkasnije do četvrtka uveče.

referendum
Ivica Dačić
Đula Ladocki
Srbija
ustav

Najnovije

17:35, Frissítve: 21:13

Uručene nagrade poljoprivrednog sajma

Glavna nagrada Međunarodnog poljoprivrednog sajma, traktor marke Belarus, otišao je u Futog kod Novog Sada. Poslednjeg dana poljoprivrednog sajma srećnim dobitnicima su uručene nagrade, a događaj su ocenjivali organizatori.

Najčitanije

Uživo sa Vojvođanskog galopa

Danas se održava 10. Vojvođanski galop. Panon televizija će uživo prenositi svečano otvaranje i trke od podneva, a finale i dodelu nagrada od 18 časova sa subotičkog Hipodroma.