Ugrás a tartalomra

Kako penzioneri mogu podići penziju?

2020.03.25
12:43
Forrás
Pannon RTV
Penziju na zahtev penzionera može doneti poštar ali penzioneri mogu po svom izboru da ovlaste lice od poverenja da u banci podigne novac. Po Vladinoj odluci, nema dodatnih troškova ovakve isplate.

Penzioneri koji zbog ograničenja kretanja nisu nikoga ovlastili za podizanje penzija, mogu da daju posebno ovlašćenje drugoj osobi koja će u njihovo ime upodići unapred određen iznos penzije.

Ovlašćenje se može svojeručno, u rukopisu ili štampano, sastaviti u slobodnoj formu uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera koji daje ovlašćenje i lica kome se daje ovlašćuje, obavezno se navodi broj tekićeg računa penzionera, naziv banke i iznos koji se isplaćuje i to brojevima i slovima. Ovlašćenje koje daje penzioner  mora obavezno biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, a žele da prime novac na kućnu adresu treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije.

U saopštenju Vlade Srbije se dalje navodi da će banke i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili SMS porukom kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji izdala je Narodna banka Srbije.

Ako se penzioneri ne obrate banci sa zahtevom da im se penzija donese na kućnu adresu, novac će im biti prebačen na tekući račun kao i do sada.

Ostaje mogućnost da se na bankomatima podiže novac na ime pnzija, a to mogu učiniti lica od poverenja kojima penzioneri saopšte kontrolni kod kao što se može pazariti roba u prodavnicama pomoću platne kartice.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke ybog novonastale situacije izazvane virusom COVID-19.

penzija
penzioneri

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.