Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Kako se slavi božić u Karpatskom basenu, a kako u Vojvodini?

2019-12-08
15:59
2019-12-08
16:11
Forrás
Pannon RTV
U Vojlovici predstavljeni božićni običaji i betlehemske igre.

Juče su održani 23. susreti  božićnih običaja i betlehemskih igara u južnom Banatu. Organizator je bilo Kulturno društvo Sekelj Mađara „Tamaši Aron", a preko 200 učesnika učinilo je program raznovrsnim.

Božični susreti južnog Banata pokrenuti su pre više od dve decenije, i od tada su postali tradicionalni, gotovo pokret. Ideju za manifestaciju dao je Janoš Fišer, koji je preminuo ove godine pod tragičnim okolnostima. Zbog toga je događaj otpočeo odavanjem pošte  i minutom ćutanja u znak sećanja na njega.

Pozdravni božićni govor ove godine održao je Bela Halas, biskup Reformatske hrišćanske crkve u Srbiji.

Na susretima je preko 200 učesnika pokazalo svoje znanje. Vilmoš Ločei, predsednik Kulturnog društva Sekelj Mađara „Tamaši Aron" kaže: „Uspeli smo da okupimo grupe iz južnog Banata, bilo je 14 grupa. Među onima koji su nastupili prisutno je između 250 i 260 ljudi. Uspeli smo da ostvarimo i da nam dođu gosti iz Mađarske."

U Vojlovicu je iz Bonjharda stigla i grupa  Državnog saveza čuvara tradicije Sekelja iz Bukovine. Tibor Ileš, predsednik, ovog saveza kaže: „ Prošle godine smo bili u Slovačkoj, ove godine nas raduje što smo mogli doći ovamo i možemo da prikažemo betlehemske i pastirske igre Sekelja u Andrašfalvi. Raduje nas jer donosimo drugačije ukuse."

Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza Mađara u Vojvodini ocenio je da je ova manfiestacija za primer: „Ukoliko pogledamo ovo danas, dramske igre, ili muzičku produkciju, ili različite tradicije prilagođene za pozornicu sa kojima su se pojavile različite sekcije, onda vidimo šta sve  mladi, veterani ili mešovite grupe, mogu da stvore iz tradicije i zbog čega je uvek potrebno na ove primere se odnositi s poštovanjem jer iz toga možemo da gradimo budućnost."

Po prvi put su ove godine na susretima organizovali i prodajni vašar na kojem su zainteresovani mogli da biraju različite božićne ukrase, proizvode ručne radinosti, a bilo je i tradicionalnih jela.

božić
karpatski basen
Vojvodina
Vojlovica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Susreti gljivara na Fruškoj gori

Gljivarsko društvo Novi Sad krenulo je danas u obilazak gljiva na Fruškoj gori. Ljubitelji prirode i gljivari imali su prilike da se upoznaju sa vrstama gljiva koje se nalaze u našem okruženju.

Rekordan broj zaraženih od korone u Srbiji

U poslednja 24 časa potvređena su 1.053 nova slučaja zaraze kod 9.430 testiranih. Od posledica zaraze preminulo je pet osoba, i do sada je od korone ukupno preminulo 798 pacijenata.