Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Kako se zaštititi od letnje žege?

2020.07.10
17:42
2020.07.10
19:19
Forrás
Pannon RTV
Danas je najtopliji dan u godini, temperatura je iznad 30 stepeni. Sutra se nastavlja letnja žega a u subotu uveče ponovo stiže hladan front sa pljuskovima i grmljavinom.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Već u jutarnjim satima, u nekoliko vojvođanskih naselja termometar je pokazivao preko 30 stepeni, uključujući i Sentu. Većina ljudi pokušava u hladovini da prebrodi današnju vrućinu. Drugi pak preporučuju unos dovoljne tečnosti.

Vince Fugedi: “Ujutru pijem čaj sa limunom, i zimi i leti. To mi olakšava da ne pijem osvežavajuća pića. Pijem običnu vodu i tako izdržim. Podnosim vrućinu, više nego zimu.”

Mnogi glasaju za klimu, tako i Monika Đerćaš: “U stanu imamo klima uređaj. Naravno zbog deteta ne koristimo često, odnosno na niskoj temperaturi, ali donekle ohladi stan.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Potražnja za klima uređajima se povećala – kaže prodavac Atila Tot u prodavnici bele tehnike: “Deset klima se proda mesečno, u vansezoni. Nekad i 15-20. Ako je sezona, dnevno prodamo tri, četiri, pet, šest, čak sedam komada. Zavisi koji je dan. Inverterska klima, koja i hladi i greje, a pored toga troši manje struje, prodaje se cele godine.”

Pored pokušaja da naš dom učinimo prijatnijim i na velikim vrućinama, potrebno je obratiti pažnju i na svoje zdravlje. Pored unosa tečnosti, neophono je nadoknaditi unos soli i minerala – savetuje dr Kornelija Klimo Lukač, lekar opšte prakse: “Pored vode, važno je konzumiranje voćnih jogurta, voćnih čajeva, jogurta i supe. Jedimo redovno, manju količinu niskokalorične hrane, koje se lakše vare. Pokušajmo sve obaveze obaviti u jutarnjim i kasnim večernjim satima, znači trudimo se da izbegavamo sunce između 10 i 15 časova.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Lekar je dodao da se ovih dana treba lagano oblačiti, tuširati se nekoliko puta u toku dana. Na plaži koristiti kreme za kožu sa visokim zaštitnim faktorom. Naravno preporučljivo je i nošenje šešira.

U toku sutrašnjeg dana možemo očekivati još veće temperature. Međutim, tokom popodneva stiže hladni front, sa olujnim vetrom, pljuskovima i grmljavinom. U nedelju sledi dalje zahlađenje, najviša temperatura će se kretati oko 25 stepeni Celzijusovih.

temperatura
žega
leto
toplo
najtopliji
pljuskovi
grmljavina
front

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.