Ugrás a tartalomra
Pixabay/StockSnap/illusztráció

Kako Subotičani treba da brinu o svojim kućnim ljubimcima?

2021.04.18
11:12
2021.04.18
11:23
Forrás
Pannon RTV
Većina građana pridržava se propisa i vodi računa o svojim ljubimcima, ali uvek ima i onih koji ih ne poštuju. Upitali smo komunalnu policiju Subotice koja su gradska pravila za držanje ljubimaca?

Da li u stanu mogu da se drže domaće životinje? Koliko domaćih životinja može da ima jedno domaćisntvo? O čemu treba voditi računa kada se ljubimac izvodi u javni prostor? Koje su sankcije u slučaju povrede propisa? Na sva ova pitanja odgovorila je subotička komunalna policija u pismu koje je dostavljeno našoj redakciji.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Kojih propisa treba da se pridržavaju oni koji imaju domaće životinje u Subotici?

Držanje domaćih životinja na teritoriji grada Subotice uređeno je uredbom o uslovima  držanja domaćih i egzotičnih životinja. U smislu te uredbe:

  • u domaćinstvima sa dvorištem domaći ljubimci se mogu držati u dvorištu koje je potpuno ograđeno, tako da ne mogu izaći iz dvorišta na javnu površinu (ulicu)  bez nadzora, niti u susedne bašte ili dvorišta;
  • kućica za domaće životinje treba da je udaljena najmanje pet metara od susednog stambenog objekta;
  • psi obavezno moraju da budu čipovani, i svake godine vakcinisani protiv besnila;
  • obezbeđivanja zdravlja životinja, odnosno da su čipovani i vakcinisani;
  • domaći ljubimci mogu se držati i u stanovima, i to dve životinje (jedan pas – jedna mačka, ili dva psa, odnosno dve mačke), takođe čipovani i vakcinisani. Za njihovo držanje u stanju nije potrebna saglasnost stambene zajednice;
  • u vreme šetnje vlasnik je dužan da pospremi nečistoću koja ostaje iza ljubimca, psi se obavezno šetaju na uzici, a ljubimci krupne građe na ulicu mogu da izađu samo sa korpom za njušku;
  • psi mogu biti bez uzice na poligonima za istrčavanje pasa, kojih ima dva na teritoriji grada, jedan u Dudovoj šumi, a drugi na Prozivci.

Ko je odgovoran u slučaju kršenja propisa?

Gradska uredba nedvosmisleno kaže da je za ponašanje psa na javnoj površini isključivo odgovornost na vlasniku. Utvrđivanje vlasništva je jednostavno kod čipovanih životinja, jer je navedeno u bazi podataka. U većini slučajeva problemi nastaju kada nisu sve životinje prijavljene na propisan način. U tom slučaju nadležna osoba na neposredan načinu ( na osnovu izjava svedoka) utvrđuje ko su vlasnici protiv kojih pokreće postupak za povredu propisa i izriče im se kazna.

(Na primer, kazna je 8.000 dinara u slučaju da se pas nalazi na javnoj površini bez prisustva vlasnika, a 5.000 dinara ukoliko nije čipovan i vakcinisan).

Pixabay/Zonc_Photos

Šta znači odgovorno držanje kućnog ljubimca?

Odgovorno držanje kućnog ljubimca ne znači samo stvaranje odgovarajućih uslova koji su potrebni za dobrobit psa (njegovo čuvanje, brigu o psu, obezbeđivanje higijenskih uslova, lečenje) već i čuvanje okoline, dakle životinje treba držati na takav način da se ne povređuju prava drugih na mirnu i čistu životnu sredinu.

Subotica
kućni ljubimci

Slične vesti

Najnovije

19:02, Frissítve: 19:09

Crkvena slava i Dan sela u Tordi

Povodom 245. godišnjice ponovnog naseljavanje sela, u Tordi se obeležava crkvena slava i Dan sela, u skromnim okvirima zbog epidemije. U odnosu na prošlu godinu, ovog je vikenda u banatsko selo već stiglo više gostiju.

Najčitanije

Ulaganja u „Komval" u Čantaviru

Komunalno preduzeće „Komval", koje posluje od 1958, uspelo je da se izvuče iz gubitka u 2019. godini od dva i po miliona dinara, tako da je lanjsku godinu završilo pozitivnim rezultatom.