Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Kakva će biti ovogodišnja berba?

2021.08.22
10:33
Forrás
Pannon RTV
Proizvođači žitarica su zbog velikih vrućina već uknjižili gubitke u rodu, ali vinogradari i dalje nisu sigurni u to da li će velike vrućine za njih biti povoljne. U isto vreme problem predstavlja i velika količina vina koja je preostala u podrumima.
Pannon RTV/Lukács Attila

Šandor Šomođi iz Zrenjanina od 2005-e godine uzgaja grožđe na jednom hektaru i takođe se bavi i tradicionalnim vinarstvom. Površina njegovog vinograda je uglavnom konstantna, ali neprestano sadi i nove zasade. „Što se tiče belih sorti, mora se reći da su rane sorte ove godine uspešnije nego prethodnih godina, ali recimo da ovu godinu, kako mogu da predvidim u mojim vinogradima i u ovom regionu, svakako ne možemo uporediti sa prošlom, koja je bila rekordna, i po kvalitetu i po količini."

Pannon RTV/Lukács Attila

I ove godine su izostale zimske padavine, a tokom proleća je zbog magle, hladnoće i kiše kasnilo cvetanje vinove loze. U međuvremenu su se pojavile i biljne bolesti. „Svi govore o tome da će ovo biti fantastična godina, jer ima toliko sunca, toliko topline. Sunce da. Vinova loza je biljka koja zahteva svetlost. Zabluda je međutim da joj visoke temperature pomažu. Iznad 30 stepeni celzijusa, vinova loza, kao i mnoge druge biljke, ne radi ništa. Dakle, stome na listovima se zatvore i ne radi ništa. Tokom noći postoji jedan proces, ali onda bi trebala svetlost."

Pannon RTV/Lukács Attila

Šandor Šomođi pravi karakterna vina koja čuva u podrumu najmanje dve godine. U poslednje vreme se kod njega, međutim, nakupilo mnogo vina, pa je moguće da će ove godine čak i prodavati grožđe.

berba
vinogradari
grožđe

Najnovije

Najčitanije