Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Kakvi su efekti zamrzavanja cena osnovnih životnih namirnica?

2021.12.06
14:32
2021.12.06
14:38
Forrás
Pannon RTV
Rast cena u Srbiji je umereniji nakon što je Vlada na 60 dana zamrznula cene finog brašna, šećera, jestivog ulja, svinjskog mesa i mleka sa 2,8 odsto mlečne masti.

Stručnjaci kažu da bi ova mera, kratkoročno, mogla imati stabilizujući i pozitivan društveni uticaj.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Prošlo je nedelju dana od kada je Vlada Srbije zamrznula cene osnovnih životnih namirnica. Proveravali smo šta od tada primećuju kupci u Subotici. Prema rečima Jožefa Varge, poskupljenje je stalo, ali trgovci nisu vratili cene na nivo od 15. novembra. „Nisu dalje rasle, cena brašna je ista kao i ranije, kada je poskupelo, to sam baš primetio. Nisam obraćao toliku pažnju na meso. Mislim da je i ono ostalo po staroj ceni, nije smanjeno."

Prema mišljenju Eve Rotar, umesto zamrzavanja cena, treba obratiti pažnju na druge stvari. „Ne slažem se recimo sa tim da beli luk, crni luk, pasulj, krompir dolaze iz inostranstva. Na primer, sa kineske pijace, dok mi živimo na poljoprivrednom zemljištu. Mislim da bi naše trebalo da se plasira na tržište."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Srbija nije jedina zemlja u kojoj trenutno sa sličnim merama pokušavaju da spreče povećanje cena - kaže ekonomista Imre Zombori. On je dodao da će to u Srbiji imati pozitivan efekat, posebno zbog predstojećih praznika, kada ljudi ionako troše više novca. „Ne dozvoljavaju periodično povećanje cena. Prema ekonomskoj teoriji, ako na tržištu postoje takvi posebni uslovi, oni se kratkoročno mogu zaštititi regulisanjem. Dugoročno, u praksi, to skoro uvek dovodi do nestašice robe, za one proizvode za koje su cene zamrznute."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Cene nisu podignute u svim radnjama u isto vreme i u istoj meri, pa između njih i dalje može postojati razlika. Žarko Malinović, sekretar Privredne komore Srbije: „Tržišne cene ne diktiraju trgovci, trgovačka marža se već godinama nije menjala. Ovakva mera je dobra jer šalje pozitivnu poruku potrošačima da su cene stabilne na domaćem tržištu."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Trgovci koji prekrše mere koje je donela Vlada, mogu očekivati kazne od 100 hiljada do 2 miliona dinara, a mogu i da im obustave rad od šest meseci do godinu dana. Da bi se sprečile spekulacije proizvođača, propis ne dozvoljava kompanijama za proizvodnju osnovnih prehrambenih proizvoda da smanje svoje isporuke u odnosu na prošlogodišnji prosek.

namirnice
zamrzavanje cena
cena
kupovina

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:32

Najjeftinija cigareta koštaće 290 dinara

U Srbiji ponovo poskupljuju cigarete. Razloga za to je usklađivanje sa standardima Evropske unije. U prodavnicama se narednih dana uvode novi cenovnici, ali je nekoliko pušača već danas prijavilo da su za cigare platili deset dinara više.
18:01, Frissítve: 17:09

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.