Ugrás a tartalomra

Kakvo je raspoloženje prema migrantima ?

2017-06-19
15:15
Pozitivan stav građana Srbije prema izbeglicama, povodom migrantske krize, u poslednjih pola giodine pao je sa 47 na 43 odsto, međutim, prema najnovijim podacima veoma oštar rast beleži negativno raspoloženje jer u decembru prošle godine svega 19 odsto građana je imalo negativan stav prema izbeglicama da bi sada negativno raspoloženje bilo mnogo učestalije — čak 33 odsto
Pozitivan stav građana Srbije prema izbeglicama, povodom migrantske krize, u poslednjih pola giodine pao je sa 47 na 43 odsto, međutim, prema najnovijim podacima veoma oštar rast beleži negativno raspoloženje jer u decembru prošle godine svega 19 odsto građana je imalo negativan stav prema izbeglicama da bi sada negativno raspoloženje bilo mnogo učestalije — čak 33 odsto. To je rezultat istraživanje javnog mnjenja koje realizuje Fondacija “Ana i Vlade Divac” u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodnu saradnju - USAID. Učestvovalo je 2.700 ispitanika starijih od 15 igodina, iz Subotice, Beograda, Dimitrovgrada, Lajkovca, Preševa, Tutina i Šida. Istraživanje je realizovano u maju 2017. godine, a sprovela ga je agencija ProPozitiv, a saoppšteno je danas. Može se zaključiti da su ispitanici koji su bili neutralni, tj nisu imali u potpunosti izgrađen stav, sa protokom vremena i svim dešavanjima vezanim za izbeglice izgradili negativan stav prema njima. Oko 4/5 ispitanika i dalje smatra da je Srbija bolje prihvatila izbeglice u odnosu na druge zemlje (78% u prvom talasu naspram 84% u drugom i 81% u trećem talasu). Građani većinom misle da su izbeglice miroljubivi ljudi (55% u prvom, 50% u drugom i 59% u trećem talasu), ali procenat onih koji se boje ili se brinu da će izbeglice preneti neke bolesti građanima Srbije iznosi čak 45% što je uvećanje u odnosu na prvi ali smanjenje u odnosu na drugi talas, dok je broj onih koji su otvoreno uplašeni ili se osećaju nesigurno kada su u pitanju teroristički napadi ili pojava kriminalaveoma sličan kroz sve talase i na nivo je od oko 1/3 ispitanika. Imajući u vidu da je istraživanje fokusirano na gradove koji su najviše pogođeni izbegličkom krizom, i sa protokom vremena i produženim kontaktom sa njima očekivan je podatak da je među ciljanom populacijom došlo do povećanja kontakta sa izbeglim licima, 42% u prvom talasu, a ½ građana u drugom navodi da je imalo neku vrstu kontakta sa izbeglicama, direktnog ili indirektnog. Uprkos pretpostavci ili očekivanju da će vremenom porasti broj građana koji je imao neki kontakt sa izbeglicama (42% u prvom talasu i oko 50 % u drugom istraživanju je imalo kontakt) institualizacijom njihovih prebivališta ovaj kontakt se smanjio na 2/5 od ukupnog broja građana. To su pretežno pozitivni kontakti , oko 75 procenata. Kada je reč o preuzimanju brige o njima, doslo je do obrta u mišljenju građana i sada tek malo manje od 1/3 ispitanika smatra da Vlada Republike Srbije treba da preuzme brigu o njima, ali više od polovine ispitanih građana Srbije smatra da EU u najboljoj poziciji da unapredi položaj izbeglih u našoj zemlji — rečeno je danas na okruglom stolu u u Impact Hub-u u Beogradu, na predstavljannju istraživanja koje realizuje Fondacija “Ana i Vlade Divac” u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodnu saradnju - USAID. (foto: Tanjug)

Most

12:57, Frissítve: 13:43

Megjelent A 100 leg... céglista

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat volt a legnyereségesebb 2016-ban, a Szerbiai Villanygazdaság a legnagyobb, a Bambi konszern kapta a legjobb minősítést az országban.
12:46, Frissítve: 12:57

Nem haladnak megfelelően a Brexit-tárgyalások

Az eddigi haladás nem elég ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták pénteki brüsszeli találkozójukon a bennmaradók.

Népszerű

Marihuana

Reske: Otkrivena droga u autobusu iz Srbije

Na graničnom prelazu Reske mađarski carinici otkrili su 10 kilograma marihuane u autobusu sa srpskim registracionim tablicama, koji je saobraćao prema Nemačkoj – saopštila je Mađarska Uprava.

Senta: SVM pobedio na izborima za MZ

U nedelju su održani izbori za mesne zajednice u opštini Senta. Građani su mogli da glasaju za kandidate, u sedam mesnih zajednica izabrani su novi saveti.