Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Kamp malih skauta na poljima Mužlje

2022.07.21
11:28
2022.07.21
17:40
Forrás
Pannon RTV
Skauti i kandidati za skaute iz Mužlje, Lukinog sela, Mihajlova i Banatskog dvora okupili su se u velikom kampu Skautskog okruga „Torontal" u ataru Mužlje. Kamp je organizovan nakon dve godine pauze.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Uprkos velikoj vrućini, u hladu salaša Bakoš, skautski kamp odvijao se u dobroj atmosferi. U četvorodnevnom kampu je pored dvadeset i dvoje dece bilo i osmoro odraslih.

„U protekle dve godine nismo mogli da održimo kamp, ali pre toga jesmo. Bio je na ovom nivou, međutim, nije bilo ovoliko interesovanje. Tako da nas ovo veoma raduje, što smo uspeli da u Banatu organizujemo jedan skautski kamp sa ovoliko učesnika. Nadam se da se to dogodilo jer deca osećaju i na dobar način doživljavaju sve ovo" kaže Hilda Šuveg, rukovodilac kampa i predsednica Skautskog okruga „Torontal".

U sredu uveče organizovano je polaganje zakletve za male skaute, tako da su i najmlađi mogli da steknu prve slike o skautskom životu.

„Seli smo pored logorske vatre, koja je još gorela. Ložili smo je da imamo više svetla. Onda smo dva puta obišli u krugu šatore, kao i tamo napred. Onda smo se vratili ovde na terasu" kaže Dominik Sabo, mladi skaut iz Mužlje.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Ema Šuveg je sedam godina skaut i sada je kao komandir straže rukovodilac na radionicama.

„Nastojim budućim skautima i kandidatima da prenesem runsko pismo mađarskih Sekelja. To je pismo, koje su Mađari koristili kada su stigli u Karpatski basen, još pre vremena osvajanja teritorije" kaže Ema Šuveg, vođa „Turul orša" (čuvari Turula)

U skautskom kampu u praksi primenjuju ranije usvojena teorijska znanja.

„Idem na skautske časove i tamo mnogo toga učim i znam već ono što su nam sada ovde pokazali" kaže Patrik Ruža, mali skaut iz Mužlje.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Skautska godina poklapa se sa školskom, a kruna godišnjeg rada je kampovanje.

Ferenc Gabona, predsednik Saveza skauta vojvođanskih Mađara kaže: „Sve ono što na sastancima tokom godine uče deca, skauti, odnosno kandidati, to možemo u kampu u praksi da ostvarimo, uvežbamo, i to oživljavajući ovde veselo, sa radošću u ovoj bogomdanoj prirodi koja nas okružuje. Zbog toga je ovo velika zahvalnost stvoritelju."

Ovogodišnja tema kampa bila je bitka za Beograd iz 1456. godine.

Mužlja

Slične vesti

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.