Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kamp narodnih rukotvorina u Totovom Selu

2021.07.31
19:14
Forrás
Pannon RTV
U Totovom Selu je organizovan jednodnevni kamp rukotvorina. Događaju su prisustvovala okolna udruženja za rukotvorine koja su deci predstavila stare zanate i tradiciju. Događaj je podržao Pokrajinski sekretarijat.

Izrada sapuna, vez, različite tehnike bojenja, ptice napravljene od konca - gotovo sva udruženja su došla na događaj sa različitim tematskim zanatima.

Agneš Tot, rukovodilac Folklorno-plesnog društva "Tisa" iz Kanjiže: „Moj muž i ja radimo sa kožom. Zapravo, to je već za stariju decu, a pritom mislim na onu stariju od deset godina jer radimo s alatima poput makaza, noževa, koji su opasniji i mogu da poseku ruke, što može biti neprijatno."

Udruženje poljoprivrednika Senta, odsek za očuvanje tradicije je pripremilo jednu vrlo staru tehniku, heklanje sa iglastim vezom.

Magdolna Žoldoš, rukovodilac odseka za očuvanje tradicije pri Udruženju poljoprivrednika Senta: „Već smo organizocali vrlo popularne radionice u našoj grupi. Sada se to ponovno počinje zaokruživati ​​jer napredujemo u vrlo starim zanatima i prerađujemo ih."

Pannon RTV

Jednodnevni kamp rukotvorina već je prerastao u tradiciju, a domaćin ove manifestacije je lokalno Udruženje "Zavičajna kuća tradicije". Dosadašnje iskustvo je pokazalo da sve više mladih želi učiti o običajima iz prošlosti.

Timea Bagi Bende, predsednica, Kulturno-umetničko društvo "Beli Bagrem", Totovo Selo: „Starije osobe svoje znanje prenose na mlade, pa se tradicija ovih vrlo lepih običaja ne gubi. Svoje stečeno znanje odnose kući, porodici da upoznaju običaje i možda će na taj način da žive dalje."

Pannon RTV

Najmlađima se dopadalo slikanje temperama, dok su stariji više voleli izradu sapuna i izradu predmeta od kože.

narodno
rukotvorine
Totovo selo

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.