Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Kanjiža apeluje za pomoć MUP-a

2022.07.20
18:48
2022.07.20
19:36
Forrás
Pannon RTV
Poslednjih nedelja je sve više prijava koje se odnose na migrante, zbog čega opština Kanjiža traži pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova. Meštani kažu da migranti nose sa sobom oružje i da su incidenti sve češći.

opština u Potisju poslednjih meseci postala neodrživa. U Horgošu ima gotovo 1.200 ilegalnih migranata, a u Martonošu 400 i ovde se događa većina incidenata, dok su u Kanjiži migranti samo u tranzitu. Građani su u poslednje vreme počeli da čuju tokom noći zvuke pucnjave, sve je više provala i krađa, pa se ne osećaju sigurno, kažu. Robert Lacko, komandant kriznog štaba Kanjiže, je govorio o tome da u proteklih osam godina nije bilo tako ozbiljnih problema na području opštine.

„Sve je više ljudi koji ovde dolaze, sve su agresivniji, sve je više oružja, a ono što je tužno jeste da postoji i problem romske populacije u Horgošu, koja se meša sa migrantima sa poslovnog gledišta."

Migranti koji budu sklonjeni iz naselja, ponovno se pojavljuju za nekoliko dana. Šume u ataru Martonoša i Horgoša i šumovito područje u pograničnom delu su pune migranata, a preko dana su učestali konflikti s meštanima ispred prodavnica i na drugim mestima. Nadležni se boje da će stanovnici uzeti zakon u svoje ruke. Zaštita granice je nedovoljna, malo je snaga organa reda - dodao je komandant kriznog štaba.

Robert Lacko: „Ne možemo da objasnimo kako prelaze granicu bez ikakvih dokumenata, a mi čak i svoje kućne ljubimce možemo da prevezemo preko granice sa pasošem i potvrdom o vakcinaciji. To su besmislice. Ova pitanja se pojavljuju i ne možemo odgovoriti na njih. Zato tražimo od viših organa ministartsva unutrašnjih poslova da preduzmu sve što je moguće, da pojačaju policijske snage, da ojačaju granični pojas, mislim na graničnu policiju."

Robert Lacko, komandant kriznog štaba, je istakao da će se, ako bude potrebe, svake nedelje obraćati organima ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi se stalo na kraj trenutnoj nezavidnoj situaciji.

Kanjiža
Robert Lacko
migranti

Najnovije

16:27

Struja od novembra skuplja za 8 odsto

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra za 8 odsto, saznaje RTS. Kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, sa PDV-om 14,29 dinara. Struja je prethodno poskupela 1. maja.
16:12

Izbori 17. decembra?!

Prema pisanju pojedinih medija, Srpska napredna stranka je donela odluku da tog datuma u Srbiji budu održani parlamentarni, pokrajinski i beogradski izbori, kao i izbori u nekim opštinama.
18:19, Frissítve: 19:26

Sa dronovima i robotima za napredak učenika

Rotari klubovi Beograda i Novog Sada donirali su 200 dronova i 200 robota informatičkim sekcijama u vojvođanskim školama, i to u okviru projekta pod nazivom „Za lepšu školu”. U isto vreme renoviran je i nameštaj u 25 vojvođanskih vrtića.

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.