Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Kanjiža: Savremena oprema u laboratoriji Doma zdravlja

2019-09-09
20:44
Forrás
Pannon RTV
Ukupna vrednost tri nova aparata je oko 800.000 dinara. Zahvaljujući donatorima, dom zdravlja je dobio analizator elektrolita, CRP merač i modernu centrifugu.

Zahvaljujući analizatoru elektrolita, CRP meraču nivoa i centrifugi, većina laboratorijskih ispitivanja od sada se može brzo i lako obaviti u Domu zdravlja Kanjiža, tako da pacijenti ne moraju da čekaju nekoliko dana na rezultate. Šef laboratorije Eva Dukai je navela da su stare centrifuge bile stare 30 godina i da je bilo vreme da se nabavi nova. “Ovo je takozvana Swing out centrifuga koja baca epruvete vodoravno. Mislim da ćemo ubuduće moći da pređemo na upotrebu takvih epruveta a za njih je potrebno i manje krvi.”

Analizator elektrolita vrednosti 300.000 dinara domu zdravlja je poklonila srpska kompanija Superlab, dok je centrifugu vrednosti 360.00 dinara obezbedila opština. Institut je tako o svom trošku mogao da nabavi CRP merač, koji može biti koristan  uglavnom u ispitivanju dece.

“Želimo ovo da koristimo pretežno kod dece, u hitnim slučajevima i kod starijih osoba, kada nije potrebno praviti veće analize, nego samo želimo brzo da utvrdimo da li postoji upala u krvi. Ovo je Dom zdravlja kupio iz sopstvenih sredstava jer smo osećali da su deci potrebne ovakve analize”  navela je direktorica Doma zdravlja Karolina Đolai.

Laboratorija Doma zdravlja Kanjiža  ima 7 zaposlenih koji svakodnevno prime 60-120 pacijenata na laboratorijski pregled.

Kanjiža
laboratorija
dom zdravlja

Slične vesti

Najnovije

20:19

Fudbalsko ludilo u Mužlji

U Fudbalskom klubu "Lehel" u ovom banatskom selu, treninzi sa najmlađima počeli su pre pola godine, a broj dece koja igraju fudbal se već popeo na sto. Među njima je i dosta devojčica.

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.