Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Kap vatre

2023.09.16
14:35
2023.09.16
16:24
Forrás
Pannon RTV
Na manifestaciji Porodičnog i dečjeg dana Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bajše učestvovalo je oko 150 mališana.

Mališanima su spremljene igre i interaktivne aktivnosti, kroz koje su oni mogli da se zabave upoznajući se sa radom dobrovoljnog vatrogasnog društva, ali i da nauče šta da rade u slučaju otkrivanja požara.

Deca su se u dvorištu mesne zajednice u Bajši igrala nošenja vode, gađenja mete, kotrljanja cevi i druge zanimljive igre koje im pomažu da nauče osnove vatrogastva. Mogli su da isprobaju i vatrogasna vozila.

Andrea Horvat već deset godina učestvuje u programima volontera Bajše, kao dete u igrama a sad kao saradnica.

“Sa jedne strane, zbog zajednice, društva, da imamo ovakvo mesto, da tako kažem, gde pripadamo, gde se čovek isključi, dobro se oseća. Često se ovako okupimo, radimo neke stvari, razgovaramo, lepo se zabavljamo, deca se ovde puno igraju.”

U celodnevnom programu, na interaktivnim prezentacijama učestvovali su i predavači iz Mađarske.

Ištvan Balaž, komandant DVD “Kap vatre” Kečkemet, Mađarska: “Pre svega, pričali smo o pravilnom korišćenju telefona za hitne slučajeve, ako vide bilo kakav problem, slobodno razgovaraju sa odraslom osobom, jer od deteta od 5-6 godina se ne može očekivati da ume koristiti telefon iako ima mogućnosti za to, takođe kako se u različitim slučajevima hrabro postupati.”

Porodični i dečji dan organizovan je po drugi put u Bajši, uz učešće naselja Novo Orahovo, Martonoš, Stara Moravica, Orom, Senta, Mali Iđoš i Bezdan. Svrha manifestacije je popularizacija dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Arnold Cesnak, predsednik DVD Bajša: “Pre svega mislimo da ovo može da se počne sa određenim igrama koje mogu da se povežu sa vatrogasnom službom, a onda to može da se prenese na razna takmičenja, a kada dostižu godine kada mogu da budu raspoređeni, moći će da učestvuju u pružanju pomoći.”

Zajednički ručak, upoznavanje sela i Etnokuće takođe su bili deo programa Porodičnog i dečjeg dana u Bajši. 

Bajša
vatrogasci
Porodični i dečji dan

Najnovije

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.