Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Karavan „Izađi mi na teglu" gostovao u Velebitu

2021.09.19
16:59
2021.09.19
17:26
Forrás
Pannon RTV
Na jedan dan Velebit je postao glavni grad ajvara. Takmičenje u pripremi ajvara organizovano je šesti put. Polufinale takmičenja ove godine biće organizovano u 12 naselja širom Srbije. Najbolji učesnik ovdašnjeg takmičenja učestvovaće u finalu, 9. ok

Velebit, malo naselje pored Trešnjevca, na jedan dan, kada je ajvar u pitanju, postaje prava velesila. Ovde se naime održava jedno od polufinala takmičenja „Izađi mi na teglu".

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Miris paprike koji se širio naseljem privukao je veliki broj posetilaca na ovu manifestaciju. Bilo je i onih koji su želeli da otkriju tajnu pripremanja ajvara. Judit Graovac Gutaši ne pravi ajvar, ali želi da ukrade neke trikove od majstora: „Mi ga zaista volimo, posebno slađe ukuse, pa tu uvek otkrijemo neke tajne, ali nekako mi to nikada ne uspeva, ali na sreću imamo poznanike od kojih možemo kupiti domaći ajvar."

Takmičenje u pripremi ajvara prvi put je na teritoriji Opštine Kanjiža održano 2014. Godine. Nakon toga je ovaj događaj, koji predstavlja polufinale takmičenja, gostovao u Martonošu, a na kraju je manifestacija svoje mesto konačno pronašla u Velebitu.

Jadranka Balaž, sekretar Mesne zajednice Velebit: „To je za nas jako važno, jer je ovo jedna veoma mala zajednica sa 200 stanovnika, i mislimo da na ovaj način možemo pokušati da turistički i ekonomski malo ojačamo naše selo. Pokušavamo da takmičarima otvorimo jedno novo tržište, gde kasnije mogu prodati ovde pripremljeni ajvar."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Događaj na Velebitu održan je uz podršku Opštine Kanjiža - istakao je Robert Fejstamer, predsednik Opštine Kanjiža.

„U životu svih 13 naših naselja je važno da oni na lokalnom nivou okupe zajednicu gde kojoj žive na događaje koje prihvataju i vole. Zato smo odlučili da u opštinskom budžetu obezbedimo zasebnu stavku za događaje koji se održavaju u svakom selu pojedinačno."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Osim pripreme ajvara, organizatori su učesnicima organizovali i igre veština. Za ovu manifestaciju je vladalo veliko interesovanje.

karavan
Izađi mi na teglu
Velebit
Ajvar

Slične vesti

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:08

Mađarska nacionalna politika živi svoje zlatno doba

Zahvaljujući mađarskim novinarima u dijaspori, može se reći da mađarska nacionalna politika trenutno živi svoje zlatno doba - rekla je Katalin Sili na Konvenciji udruženja mađarskih novinara u dijaspori, koje je održano u mađarskom mestu Tengelic.
18:04, Frissítve: 19:37

Avantura prikupljanja smeća

Zagađenje reke Tise otpadom je veliki problem očuvanja prirode. Sa ciljem da se taj otpad ukloni, formirana je ekspedicija na reci Tisi pod nazivom "PET kupa".

Najčitanije