Ugrás a tartalomra
Illusztráció - EBS

Kids - nova droga koja se širi među učenicima

2023.01.26
17:02
2023.01.26
17:14
Forrás
Pannon RTV
U jednoj školskoj Viber grupi nastavnik je upozorio roditelje da se u školama pojavila droga upakovana kao žvaka, koja je lako dostupna učenicima.

Na osnovu upozorenja koje je objavljeno na internetu, najnovija droga se prodaje po veoma povoljnoj ceni. „Poštovani roditelji, želim da vas obavestim da su se na tržištu pojavile psihoaktivne supstance, koje su lako dostupne učenicima. Jedna je u obliku gume za žvakanje, poznatije kao „Kids droga”. Njeno dejstvo počinje posle 15 minuta i jače je od ekstazija, lako se može sakriti od roditelja i od školskog osoblja, upakovana je kao guma za žvakanje” - napisao je nastavnik.

Važno je da roditelji upozore svoju decu, da obrate pažnju na to da im neko ne da drogu upakovanu kao žvaka. Drugi je takozvani „Snus”, koji je čisti nikotinski prah. Pakuje se u male kesice čaja i stavlja se ispod desni. Veoma je jeftin, jedna kesica košta 100-150 dinara. Ovo drugo se, međutim, ne smatra drogom, ali izaziva zavisnost od nikotina, što je takođe opasno.

Prema rečima stručnjaka, značajan broj učenika puši, redovno konzumira alkohol, a mnogi puše i marihuanu, odnosno cigarete sa travom, koja se u Srbiji smatra lakom drogom. To se, međutim, ređe dešava u školama, više na žurkama tokom vikenda.

Emeše Rajšli Baranji, razredni starešina, Ekonomska srednja škola „Bosa Milićević”, Subotica: „Ono što nam je poznato jeste da mnogo mladih puši i konzumira alkohol na zabavama. Što se tiče upotrebe droge, tu možemo spomenuti lake droge, cigarete sa travom ili ekstazi, koje povremeno konzumiraju. Nemamo takva iskustva da naši učenici na dnevnom nivou koriste drogu.”

U obrazovnim ustanovama protiv ove pojave pokušavaju da se bore edukativnim radom i kontrolama. Važno je pratiti prisustvo onih koji nisu učenici škole a ipak u njoj borave.

Imre Zombori, direktor Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević”: „Važan deo prevencije predstavlja vaspitno-obrazovni rad, odnosno edukacija dece. Naravno, radimo takvu vrstu posla o tim stvarima i sa roditeljima i sa nastavnicima, o njihovoj štetnosti i o tome kako te stvari pronalaze put do mladih.”

Većina mladih drogu, koja kasnije izaziva zavisnost, proba iz radoznalosti i zbog društva - kaže Izabela Seke Sabo, psiholog u Osnovnoj školi „Sečenji Ištvan” u Subotici.

„Suština je u tome da se sa decom mnogo razgovara o ovoj temi, da znaju da je zavisnost jedna bolest, koja kasnije u životu ima mnogo loših posledica. Da je to jedina bolest, koja se može u potpunosti izbeći, ako čovek u sve to ni ne ulazi.”

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije se navodi da će policija, ukoliko pronađe supstancu za koju se sumnja da je droga, istu oduzeti, i da će biti obavljeno dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku, kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci, odnosno drogi. Policija za sada još uvek nije pronašla drogu pod nazivom „Kids droga”, ali da se razne druge droge, u vidu raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone, pojavljuju već decenijama.

Kids
droga
Imre Zombori
Ekonomska srednja škola „Bosa Milićević”
osnovna škola "Ištvan Sečenji"

Najnovije

13:47, Frissítve: 16:42

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.